Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Илия Проданов: Сушата унищожи реколтата, трябва държавна политика, не помощи (ВИДЕО)

22 август 2024, 15:00 часа • 4958 прочитания

В момента се намираме в разгара на прибирането на слънчогледа и добивите в цялата страна показват колко жестоко се е отразила сушата върху реколтата. Това, което се формира като среден добив, е някъде около 100-120 кг за цялата страна, което е изключително ниско. Толкова нисък среден добив през последните години не сме имали.

Това заяви в предаването "Студио Actualno" председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов, коментирайки опустошителната суша и влиянието ѝ върху реколтата. "Ако някъде има локални валежи, те са пренебрежимо малки по площ. Липсата на напояване показа, че без да се инвестира в тази посока, нямаме голямо бъдеще като сектор", категоричен е Проданов. "Царевицата дори се влияе повече от сушата, отколкото слънчогледът, защото при нея кореновата система е много плитка и ще има полета, където ще има нулев добив. Там, където ще има добив, той ще е около 100-200-300 кг, което за царевица, е изключително ниско", обясни експертът.

Той посочи, че в момента помощ заради сушата у нас държавата не изплаща. "Сигнализирали сме Министерството за ситуацията на терен и черпим опит от съседна Румъния, където държавата се е активирала в тази посока и ние в нашето писмо към ведомството описахме това. Румъния е поискала от кризисния резерв на ЕС средства, за да бъдат подпомогнати фермерите, които са пострадали от сушата. В Румъния мащабът също е много голям: 20-30 млн. декара са пострадали", каза Проданов. "Не можем да очакваме нито ние като фермери, нито обществото, че тези средства, колкото и да са те, биха покрили загубите, които ние понасяме. Ние имаме нужда от дългосрочна държавна политика в управлението на водите, в инвестиции в хидромелиорации, и трето - в политика в поземлените отношения, които са една от спирачките, които пречат на нас да инвестираме в напояване", каза още Илия Проданов.

Какво още може да се направи срещу сушата - вижте във видеото.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес