Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Гледаме последните конвулсии на прехода, ще се роди нов водач": Асен Агов в Студио Actualno (ВИДЕО)

10 септември 2024, 19:30 часа • 10116 прочитания

"Това са последните конвулсии на цялата тази 30-годишна епоха на преход на България от комунизъм към свободен пазар и свободно общество. Партиите, свързани с тази промяна, било то в опозиция, било в управлението, които направляваха процеса, вече се износиха. Това е като стар автомобил. Има един момент, в който частите вече не работят". Така журналистът, политик от СДС и ДСБ и депутат в пет парламента Асен Агов коментира разпада в ДПС и БСП.

Все пак той остава "голям оптимист" за бъдещето, "защото всяка криза носи в себе си заряда на промяната". "Промяната вече е настъпила в обществото ни. То е различно от това, което понесе всички несгоди на прехода - бедност, мизерия, емиграция", каза Агов в Студио Actualno.

Още: Наталия Киселова за "играта на регистрации": Пеевски може да спре участието на ДПС на изборите (ВИДЕО)

Има ли надежда?

Ще се роди водач, който ще върне интереса на хората към политиката, смята той. "Америка беше изпаднала в същото отчаяние и изведнъж се роди надеждата – Камала Харис. Това беше драма „ала Шекспир“ с оттеглянето на Джо Байдън и такава драма ще настъпи у нас", прогнозира бившият депутат.

Една от причините партиите да губят привлекателността си, по думите му, е "заличаването на разликата между лявото и дясното". "Икономиките се управляват от централните банки и на практика има нужда от съвсем друга линия на създаване на надеждата. Тя не се ражда през това да им кажеш, че ще им намалиш данъците с 2 или 5%. Ще стане през раждането на чисто духовна надежда. Тя неминуемо ще дойде", добави той.

Още: "Няма да видим Доган напред": Цветанка Андреева за кризата в ДПС и сблъсъка Пеевски-Радев

Гледайте още в интервюто: Асен Агов разказва за разговори с американски дипломати години преди Русия да прояви агресия срещу Украйна - подценили ли са САЩ ситуацията тогава?; Какво разкриват архивите за руската окупация на България през 1944-1947 г.?

Водещ: Мирослав Димитров

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес