Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бюджетът за 2024 е сгрешен, ще съберем с 1 млрд. лв. по-малко: Анализ на финансиста Михаил Кръстев (ВИДЕО)

22 юли 2024, 19:30 часа • 5197 прочитания

"Никой не обръща внимание на финансите - бюджетът за 2024 г. е сгрешен с много" и "ако тази политика бъде продължена през 2025, ще влезем в една непрестанна спирала на невъзможност на реалната икономика да навакса политическите амбиции за приходи". Такъв анализ на ситуацията с парите на държавата направи в Студио Actualno финансистът Михаил Кръстев.

"Изчерпваме оръжията за нисък дефицит"

Според него бюджетът за тази година е сгрешен до такава степен, че данните за растеж на косвените данъци, най-вече ДДС, показват над 13% ръст спрямо миналата година и въпреки това "ние имаме изоставане, което на годишна база би стигнало 1 милиард лева". Това означава, че ръстът в приходите от ДДС е над 13 на сто, но накрая на годината ще отбележим недостатъчна събираемост от 1 милиард, изчислява той. Според него капиталовите разходи няма да бъдат реализирани за пореден път.

"Бюджетът вече е на минус, вече сме на дефицит. Изчерпваме и малкото оръжия, които имаме, за по-нисък дефицит", каза Кръстев и посочи, че всяка една десета, надхвърлена над 3-те заложени процента бюджетен дефицит, би ни вкарала в процедура по свръхдефицит и в нарушение на Закона за публичните финанси.

Още: БНБ намали прогнозата си за българската икономика

Овладяхме ли инфлацията?

НСИ отчете дефлация за пореден месец. Това е хубаво "дотолкова, доколкото ръстът на инфлацията се забавя", каза финансистът. "Тук не можем да говорим за феномена дефлация. Не можем да говорим за трайно овладяване на този инфлационен импулс от последните години. Макар ножицата да се свива и да се доближаваме до критериите за еврозоната, все още България не ги покрива. По отношение на това дали стоките от първа необходимост поевтиняват, всеки един гражданин може да го усети – по-скоро случаят не е такъв. Говорим за висока база през 2022 и 2023 г., а когато се връщаме към нормални нива през 2024 г., тази висока база дава отражение и в националната статистика", обясни Михаил Кръстев.

Още: Инфлацията в България се ускори през юни

Гледайте още в интервюто: кой ще управлява държавата и регулаторите оттук насетне?

Водещ: Мирослав Димитров

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес