Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако всички по Конституция откажат поста на служебен премиер - какво става? Говори доц. Киселова (ВИДЕО)

13 август 2024, 10:36 часа • 3784 прочитания

Какво би се случило, ако всеки от скъсения списък на потенциалните служебни премиери откаже на президента Румен Радев да бъде избран за ръководител на изпълнителната власт? Как тогава ще се отиде на предсрочни избори?

Тези въпроси към момента не изглеждат актуални, след като Горица Грънчарова-Кожарева, която е зам.-председател на Сметната палата с изтекъл мандат, прие поста. Но остават важни заради политическата криза, която и в близко бъдеще може да роди подобна ситуация. Попитахме експерта по конституционно право доц. д-р Наталия Киселова какво става при такъв сценарий.

Още: Новият премиер - завой от ДПС-Пеевски към ДПС-Доган? Анализ на Наталия Киселова (ВИДЕО)

Един измежду 239 става премиер на техническо правителство

"Ако приемем, че откажат всички, които са след председателя на Народното събрание, би трябвало президентът да направи консултации с представители на парламентарните групи и да им каже: "Всички останали отказаха, не можем да отидем на избори без служебно правителство". Защото конституционната норма изисква първо да има служебно правителство и след това да се обяви датата на избора. Поради тази причина трябва да бъде направен разговор, в който измежду 239 останали народни представители да се избере един", каза конституционалистът в Студио Actualno.

Това може да бъде нещо като техническо правителство, посочи доц. д-р Киселова, като даде пример със съседна Северна Македония - там техническото правителство е кабинет, който се формира от посочени от парламентарните групи лица.

"Измежду 239 извън председателя на Народното събрание би трябвало да има един, който да може да поеме тази отговорност. Аз лично така бих тълкувала нормата, за да не се окажем в безизходица, при която това е пречка да отидем на предсрочни избори", каза тя (гледайте след 9:30 мин. от видеото).

Съгласно новата Конституция - за служебен министър-председател президентът може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Още: Пропуските в училищния закон срещу пропагандата и противоконституционен ли е: Говори Наталия Киселова (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес