Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вижте разкъсваща се от глад хищна хидра (ВИДЕО)

10 март 2016, 07:45 часа
Реклама

Учените за първи път са заснели на видео как се хранят хидрите. Тези сладководни единични полипи са лишени от уста – при приближаване на плячка те разкъсват кожата между своите пипала, в резултат на което се появява дупка, която бързо превъзхожда по размер ширината на цялото тяло на хидрата, разказват изследователите в сп. Biophysical Journal.

Хидрите се отнасят към тип мешести (Cnidaria). Те се хранят със зоопланктон и също като своите роднини – медузите, парализират своята плячка с израстъци на края на пипалата.

Изследователите от Калифорнийския университет в Сан Диего са успели да заснемат процеса на разкъсване на тялото на хидрата при поглъщане на плячката. Първоначално влакната на мястото на бъдещия отвор се свиват, клетките се разтягат и тъканите се разкъсват. Този процес изкуствено е забавен с помощта на магнезиев хлорид.

Парализираната плячка се засмуква в устата и се преработва. Ако храната се окаже прекалено тежка за преработка, хидрата изплюва „обяда“ навън. Накрая животното затваря своята „уста“ със свежа тъкан.

През 2015 година учените са изяснили, че хидрата е способна напълно да модифицира своята генетична програма – това се явява залог за бърза регенерация на представителите на този род същества. Учените са установили, че хидрата е в състояние да оцелее дори останала без неврони.

Изследователите се надяват, че изучаването на хидрата ще доведе до нови открития в областта на невродегенеративните заболявания, например Алцхаймер и Паркинсон, отбелязва Lenta.ru.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес