Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Великата китайска стена се крепи от „био мазилка“

11 декември 2023, 07:50 часа
Реклама

Големи участъци от Великата китайска стена се крепят благодарение на „био мазилка“ –  тънки слоеве от органични материали, които са помогнали за защитата на архитектурното чудо от ерозия.

Учените направили откритието, докато анализирали сегменти от Великата китайска стена, която се простира на повече от 21 000 километра и е строена в продължение на много векове, започвайки през 221 г. пр.н.е., като начин за защита на империите на страната от външния свят.

ОЩЕ: Защо е построена Великата китайска стена?

По време на строителството древните работници често са използвали трамбована пръст, която включвала смес от органични материали като пръст и чакъл. Въпреки че тези материали може да са по-податливи на ерозия от други, като например твърди камъни, те често спомагат за насърчаване на растежа на „био мазилката“.

Тази жива мазилка се състои от цианобактерии (микроорганизми, способни на фотосинтеза), мъхове и лишеи, които спомагат за укрепването на конструкцията, особено в сухите и полусухите части на страната, според проучване, публикувано в списание Science Advances.

„Древните строители са знаели кои материали могат да направят структурата по-стабилна“, казва пред Live Science съавторът на изследването Бо Сяо, професор по почвознание в Колежа по земни науки и технологии в Китайския селскостопански университет в Пекин.

„За да се повиши механичната якост, уплътнената пръст на стената винаги е била конструирана с глина, пясък и други слепващи вещества като вар от първоначалните строители“, казва той. Тези съставки осигуряват благоприятна почва за организмите, които изграждат „био мазилка“.

За да тестват здравината и целостта на Великата китайска стена, изследователите събрали проби от осем различни секции, построени между 1368 г. пр.н.е. и 1644 пр.н.е. по време на династията Мин. Те открили, че 67% от пробите съдържат „био мазилка“, които Сяо нарекъл „екосистемни инженери“. Използвайки механични преносими инструменти както на място, така и в лабораторията, учените измерили механичната якост на пробите и стабилността на почвата и сравнили тези данни със сегменти от стени, съдържащи само гола трамбована пръст.

Изображение в близък план на "био мазилка" върху Великата китайска стена. Снимка: Bo Xiao

Изследователите открили, че пробите от „био мазилката“ понякога са три пъти по-здрави от обикновените проби от трамбована земя. Пробите, съдържащи мъх, се оказали особено здрави.

ОЩЕ: Тайни проходи са открити във Великата китайска стена

Това е така, защото цианобактериите и други форми на живот в био мазилката отделят вещества като полимери, които биха се „свързали плътно“ с набитите земни частици, помагайки за „укрепване на тяхната структурна стабилност“, като създават това, което по същество е цимент, казва Сяо.

„Тези циментови вещества, биологични нишки и почвени агрегати в био мазилката най-накрая образуват кохезионна мрежа със силна механична якост и стабилност срещу външна ерозия“, отбелязва изследователят.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес