Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Срещи с други коронавируси могат да предизвикат имунитет и срещу причинителя на COVID-19?

27 април 2020, 22:00 часа
Реклама

"Хората, които преди това са срещали други коронавируси, могат да имат имунитет срещу новия коронавирус. Това твърди Кристиан Дростен, вирусолог в клиниката "Шарите" в Берлин, разкри в ефира на NDR особеностите на появата на имунитет към COVID-19, съобщи "Московский Комсомолец".

Според лекаря Т-клетки от имунната система са тествани за тяхната реактивност към COVID-19. Освен това е проведено проучване на категория пациенти, които не са оцелели от болестта, допълва агенция Фокус.

"Установено е, че 34% от пациентите са имали реактивни Т-клетки, въпреки че никога не са имали контакт със SARS-CoV-2", разказа Дростен.

Както каза вирусологът, изследванията, които той спомена в лабораторията на клиниката, показват, че някои коронавируси, причиняващи обичайни "настинки", имат "подобни места" с новия вид коронавирус. В допълнение, както обясни Дростен, те могат да стимулират Т клетките, които "до известна степен" се противопоставят както на коронавирусите, причиняващи както обикновените настинки, така и COVID-19.

Дростен също така заяви, че има много много безсимптомни случаи на заболяването, което може да се обясни с наличието на имунитет в определена част от населението, възникнал поради заболяването от други видове коронавируси.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес