Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски плазмен ракетен двигател премина изпитания и чака тестове в Космоса

25 май 2022, 11:40 часа • 26355 прочитания

Лабораторията за плазмени ракетни двигатели на института ЛаПлаз към Националния изследователски ядрен университет на Русия е завършила огневите изпитания на двигателя VERA в състава на наноспътник CubeSat 3U, става ясно от публикация на интернет страницата на университета.

Изпитанията, започнали през декември миналата година, позволили на учените да проверят електромагнитната съвместимост на двигателя с останалите системи на космическия апарат и с електронните компоненти на бордовата система на спътника. По думите на руските учени изпитанията са преминали успешно, което позволява да се премине към изпитания в Космоса.

Плазменият двигател VERA (Volume-Effective Rocket-propulsion Assembly) ще обслужва наноспътници с тегло до 4 килограма. Днес възможностите позволяват сглобяване на много компактни платформи за комуникация и дистанционно наблюдение на Земята. Но за да се премести всичко това в орбита и след това да се изведе от орбита, за да не се увеличава обемът на космическия боклук, са необходими специални двигатели – компактни, ефективни и с достатъчна мощност, пише 3DNews. Двигателят VERA отговарял на всички зададени условия, а огневите тестове като част от спътник доказали неговата безопасност за бордовата електроника.

По-специално основните притеснения на изследователите били относно приемника на автоматичната идентификационна система (AIS), тъй като неговата антена попада в областта на плазмената струя на двигателя. Според резултатите от изпитанията тези опасения били отхвърлени.

Руските амбиции са по-късно тази година два плазмени двигателя VERA да полетят на ракета „Союз-2“ в слънчево-синхронна орбита. Тяхната задача ще бъде разгръщането на наноспътници, които ще проследяват движението на кораби в орбиталната плоскост за увеличаване на зоната на наблюдение.

Ако първите два тестови апарата преминат успешни изпитания в орбита, в бъдеще може да се създаде съзвездие от десетки наноспътници, които всеки ден ще събират и предават на контролния център данни за движението на всички граждански кораби по Земята, пишат от изследователския ядрен университет.

По-рано ръководителят на Роскосмос заяви, че всички спътници, изработени от предприятията на корпорацията, работят изправно в орбита.

„Всички космически апарати, изработени от предприятията на Роскосмос в интерес на самия Роскосмос и нашия поръчител – Министерството на отбраната – се намират в орбита и работят изправно“, отбеляза Рогозин. Той обаче пропусна да спомене чисто новия военен секретен спътник „Космос-2555“, изстрелян на 29 април, който само преди дни изгоря в атмосферата на Земята

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес