Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

21 април 2024, 17:06 часа • 1921 прочитания

Учени от университета в американския щат Монтана разработиха нов начин за отглеждане на хрущял от човешка глава и шия. Резултатите от изследването са публикувани в списание iScience.

Предшествениците

Предшествениците на хрущялната тъкан на главата са клетките на невралния гребен, структура, която възниква от маргиналните части на невралната бразда по време на нейното затваряне в невралната тръба, предаде БГНЕС.

Още: Нов клас антибиотици ни спасява от резистентни смъртоносни бактерии

Клетките на нервния гребен са използвани от учените за създаване на краниофациални органоиди - триизмерни тъканни култури, които моделират функциите на специфични човешки органи. Изследователите са изследвали данни за генна експресия на нива на РНК и протеини, за да разберат как хрущялните клетки възникват от стволови клетки. Установено е, че стволовите клетки взаимодействат помежду си рано, за да образуват еластичния хрущял, който изгражда човешките уши. Разбирането на сигналните пътища, включени в развитието на хрущяла, ще помогне за разработването на методи за отглеждане на тези тъкани в лабораторията за последващо лечение на краниофациални дефекти при хора.

Понастоящем органи като ушите, носа или ларинкса трудно се възстановяват с помощта на съществуващите методи и трансплантираната тъкан често се отхвърля без използването на имуносупресивни лекарства.

Фантастика ли е телепортацията?

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес