Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Постижение: В Берлин излекуваха пациент с ХИВ

26 юли 2024, 10:55 часа • 2532 прочитания

Лекарите от клиника "Шарите" в Берлин съобщиха, че са излекували напълно пациент с ХИВ.

Какво се случи?

Това е рядък, макар и не уникален случай - обикновено вирусът се интегрира в генома и дори да не се прояви, може да се намира в човешкия организъм в продължение на дълги години. Ако човек престане да приема антиретровирусни препарати вирусът може да се върне. В случая с "берлинския пациент" става дума за пълно оздравяване с отстраняване на вируса от организма без възможност за реактивация.

Още: Нова надежда: Лекарство срещу СПИН с невероятни първи резултати

Как е постигнато?

По необикновен начин, който не се препоръчва да се прилага при "обикновените" ХИВ позитивни хора. В берлинския случай пълното изчезване на ХИВ не е било цел, а страничен ефект от терапията, насочена срещу съвсем друга болести - остра миелидна левкемия.

Пациентът

Мъжът, който сега е на 60 години е бил положителен за ХИВ от 2009 г. През 2015 му е открито онкологично заболяване на кръвта, което изискало съчетаването на химиотерапия и трансплантация на донорски стволови клетки. Отчитайки, че е ХИВ положителен лекарите от "Шарите" се постарали да намерят за пациента особен донор - такъв, който да носи в генома си мутантния вариант на гена CCR5, който отговаря за производството на рецептора, който ХИВ използва за проникването в клетките. У някои хора този ген блокира проникването на на ХИВ в клетките, именно такъв донор са търсели лекарите за трансплантацията на стволови клетки.

Още: Ранно лечение срещу вируса на ХИВ може да е ключ към трайна ремисия

За съжаление в базата донори на "Шарите" не е имало подходящ кандидат в нужния момент, но лекарите намерили компромисен вариант - носител, както на нормалната, така и на мутантната версия на гена. 

Откритието

Лекарите извършили трансплантацията и в продължение на много години проследявали за ХИВ статуса на пациента. Оказало се, че химиотерапията, унищожавайки заразените с вируса собствени левкоцити на пациента, в съчетание с трансплантираните клетки на донора е позволила да се заменят клетките на имунната система и е изчистила организма от остатъка на вируса.

Не първи случай

Първият случай на пациент, излекуван от СПИН е описан отново в същата клиника през 2007 г. Той е много подобен на настоящия - отново става дума за пациент, на когото е извършена трансплантация на стволови клетки при лечение на левкемия.

През 2020 г. аналогичен случай е описан в Лондон, а по-рано и в Дюселдорф, но всички те са изключения и не са приложими като цяло за лечението на ХИВ. 

Още: Хапче против СПИН представиха в Смолян, има го в България

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес