Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Носенето на поли се смятало за мъжествено в Древна Гърция

22 август 2023, 07:50 часа • 7872 прочитания

Когато мислим за мъжество, в съзнанието ни често изникват образи на сурови воини и безстрашни гладиатори. Историята обаче има своите изненади и един от най-завладяващите обрати в царството на мъжествеността идва от Древна Гърция – време, когато носенето на поли е било не просто модерно, а символ на несравнима мъжественост.

Спартанци с поли

В Древна Гърция, особено през античния и класическия период (около 800 – 323 г. пр.н.е.), полите са били съществен елемент от традиционното гръцко облекло както за мъже, така и за жени. Мъжкото облекло включвало хитон –  проста дреха, подобна на пола с дължина до коляното, изработена от правоъгълно парче плат, закрепено с игли или копчета, и химатион – голям шал, носен върху хитона.

Този стил бил не само практичен за топлия средиземноморски климат, но също така придавал усещане за сила и мощ, пише Ancient Origins.

Уилям Завоевателя продавал на англичаните собствената им земя

Емблематичните спартанци, известни със своята военна мощ, с гордост носели перискелис – къса пола с колан, изработена от вълна. Този избор на облекло бил продиктуван от смесица от практичност и символизъм. Перискелисът позволявал лекота на движение на бойното поле, давайки предимство на спартанските воини в битка. Нещо повече, изборът да носят поли засилвал тяхната отдаденост на техния военен начин на живот и отхвърлянето на лукса.

Древни гърци, носещи хитон. Фреска на култова процесия от Кносос ArchaiOptix / CC от SA 4.0

Корави момчета в тоги

Нека не забравяме емблематичната „тога“, често свързвана с римляните. Въпреки че гърците не са носили точно тога, нейният произход може да бъде проследен до гръцкия химатион – дреха, носена през лявото рамо. И двете облекла били отличителни знаци и в гръцките градове-държави, особено в Атина. Начинът, по който химатионът бил носен, можел да изпрати силни социални и политически сигнали.

Предпочитанието към полите също има дълбоки културни корени. В Древна Гърция човешките форми били възхвалявани и дрехите често били проектирани да подчертават естествената форма на тялото. Полите позволявали свобода на движение, подчертавайки физическата мощ на мъжете, занимаващи се със спортни дейности или битки.

Нашествието на гутеите. Какво наистина е довело до падането на Акадската империя?

С течение на вековете модата се развила, често в неочаквани посоки. Гръцките мъжки поли отстъпили място на панталоните, до голяма степен благодарение на влиянието на други култури и практичността при езда. Въпреки това останки от древния стил продължават да съществуват, като шотландския килт или японската хакама.

И така, поглеждайки назад към гърците, си припомняме, че облеклото няма присъщ пол; всичко опира до стойността и значението, които му приписваме.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес