Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Неизвестен град на ацтеките е открит в подножието на вулкан в Мексико

21 януари 2022, 08:51 часа
Реклама

Руини на неизвестен досега церемониален комплекс на около 1000 години са открили археолози от INAH - Националния институт по антропология и история на Мексико, по време на разкопки в град Тизакалко в подножието на вулкана Теухтли.

Откриването е описано на уебсайта на INAH. Археологическите разкопки в Тизакалко са започнали през 2019 г. В момента е разкопана площ от 250 хиляди квадратни метра. Археолозите са открили обширни земеделски тераси от предиспанския период. Изненадващо, но много от тях все още се използват от местните жители.

Учените са установили, че вулканът Теухтли е изригнал преди хиляди години. Пепелта и лавата, покриващи земята, с времето са образували естествен материал, подходящ за земеделие и лесен за обработка. Самият вулкан Теухтли е много почитан в региона и хората все още се изкачват по него, за да правят приношения на боговете и да ги молят за дъжд.

Руини на неизвестен град на 8000 години са открити в Китай

Археологическите проучвания показват, че преди около хиляда години тук се е намирал голям церемониален център. Сканирането, топографията, фотограметрията и фотографията на тази област позволиха да се идентифицират най-малко седем комплекса от структури, разположени в подножието на вулкана.

Това е бил истински град с минимум 25 големи сгради от предиспанския период. Разкопани са също древен площад и дворцов комплекс. Археолозите са открили и могила с останки от стълбище, което може да е огромен олтар. Освен това е открита необичайна структура, известна като "текорбито".

Археолозите обясняват, че това е било каменна конструкция, подобна на иглу. В него е имало церемониална камера, в която е била съхранявана някаква реликва. Характерна особеност на местната архитектура е, че всички конструкции са издигнати без използването на свързващ разтвор.

Келтско злато е открито в Германия

Строителите просто полагали камък върху камък, като ги подбирали внимателно. По предварителни оценки конструкциите са били издигнати през 1000-1200 г. от н.е. Техни строители вероятно са били ацтеките. За това говорят многобройните парчета керамика, характерни за културата на ацтеките от ранния период от съществуването на тяхната държава.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес