Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Неизвестен човешки прародител е открит в Южна Африка

10 септември 2015, 19:00 часа • 13419 прочитания

В южноафриканска пещера учените са открили 15 скелета, принадлежали на човекоподобни същества, които са живели на нашата планета преди около 3 милиона години. Възрастта на находката обаче не е известна.

Изследователите твърдят, че скелетите са принадлежали на създания, които са били "мост" между човека от съвременен тип и маймуните. Изследването е публикувано в сп. eLife.

Представителите на новия вид са получили названието Homo naledi. Те се отличават от всички представители на древни хора, мозъкът им е сравним с размера на мозъка на горилите, а строежът на таза и плещите е доста примитивен.

И все пак учените отнасят находката към рода Homo, тъй като формата на черепа, неголемият размер на зъбите, сравнително дългите крака и строежът на стъпалата свидетелстват, че тези древни примати все пак се явяват родственици на съвременния човек.

Проф. Лий Бергер, ръководител на експедицията, твърди, че никога не е виждал подобни същества за цялата си научна кариера.

Още по-невероятен е фактът, че изследователите са открили не един, а цели 15 скелета, като костите са се съхранили много добре.

Предстои учените да отговорят на въпроса, как скелетите са се озовали в пещерата – тя е разположена под земята и до нея води дълъг тесен тунел, по който са могли да пропълзят само жените.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес