Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-древната къща от желязната епоха е открита в Атина: тя е на повече от 3000 години

31 май 2023, 07:50 часа
Реклама

Археолози от университета в Гьотинген направиха изключително откритие, разкопавайки най-старата сграда от желязната епоха в Атина и Атика. Тази находка хвърля нова светлина върху ранната гръцка история и разкрива интригуваща информация за древните цивилизации, които някога са процъфтявали в региона.

Учените провеждали разкопки в района на Торикос, южно от Атина, където се натъкнали на структура, датирана от X – IX век пр.н.е. Архитектурните характеристики на къщата и артефактите, открити в нея, намекват за сложно общество и добив на сребро, пише Arkeonews.

Тази находка е от голямо значение поради своята неочакваност и безпрецедентност. По-рано в Атика не са разкопавани структури от този ранен период.

От какво е страдал елитът на библейския Йерусалим?

От какво е страдал елитът на библейския Йерусалим?

Древното селище се намира на около 60 километра южно от Атина, в район, известен с историческата си дейност по добив на сребро. Той обхваща микенски куполни гробници, както и класическото селище с жилища, фабрики, светилища, театър и погребения.

Това, което прави впечатление, е незащитеното място само на 20 метра над морския бряг – така че очевидно не е имало опасност откъм морето по това време. Едва през VIII век пр.н.е. селищата се изместват към по-високото безопасно плато на върха на хълма. След геофизични изследвания на югоизточния склон учените откриха гробница от V век пр.н.е.

Първото откритие е направено през 2019 г., когато видим ъгъл на стената накарал изследователите да смятат, че са се натъкнали на традиционна гробница. По-нататъшни изследвания обаче разкрили, че това всъщност е сграда, построена през X – IX век пр.н.е.

Къщата от желязната епоха от X – IX век пр.н.е. в Торикос (Атика/Гърция). Стените са изградени от слоести камъни в основата и изсушени на въздух кирпичени тухли отгоре. Снимка: Археологически проект Thorikos Gent-Göttingen

Професор д-р Йоханес Бергеман, директор на Археологическия институт към университета в Гьотинген, обяснява, че през последната година екипът от изследователи е продължил да изучава сградата, като в крайна сметка открил пет до шест стаи. В най-голямата стая все още имало множество камъчета, които сочат към калдъръмен двор. Анализ на неорганични и органични характеристики на камъка потвърдил използването от около 950 до 825 г. пр.н.е.

„Съществуващите камъни за мелене на зърно показват функция като жилищна сграда. Диференцираната структура на жилищната сграда говори или за сложно общество, или за вече развита социална йерархия – казва Бергеман. – Научните анализи ще покажат дали тук е имало животновъдство и дали типичната за района сребърна руда е добивана по това време.“

Археолози търсят помощ: Решете мистерията на каменен ред в Дартмур

Продължаването на разкопките ще бъде осъществено с финансовата подкрепа на фондация „Герда Хенкел“ на стойност 82 000 евро.

С полученото финансиране предстои тази уникална находка да бъде изцяло разкопана, археологически и научно изследвана и анализирана. Разкопките ще продължат в сътрудничество с университета в Гент (Белгия) през юли/август 2023 и 2024 г.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес