Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Косопад след КОВИД: Ще опада ли съвсем косата и лекува ли се това?

24 ноември 2021, 14:51 часа • 41145 прочитания

Един от четирима-петима души, преболедували COVID-19, с времето започва да губи коса. За разлика от недостига на въздух, загубата на енергия или главоболието това не пречи на всекидневните задачи, но все пак притеснява, особено когато косата пада в количества, а оределите остатъци се хвърлят на очи. Ако това е вашият случай, не преживявайте: най-вероятно е необходимо просто да изчакате.

Косопад след COVID-19

Обикновено проблемът не възниква веднага. Според допитване сред 128 пациенти от различни страни около половината от тях са започнали да губят коса в първия месец след заразяването с коронавирус, а останалите – чак след 12 седмици.

Често косите падат сравнително равномерно, а не в един участък на главата. Някои установяват, че нещо не е наред, когато вържат косата на опашка и забележат, че ластикът трябва да се стегне по-здраво, а други установят, че има повече косми от обикновено върху канала в банята, върху гребена или възглавницата. В научната литература няма толкова тежки случаи, които да изискват перука, но при телогенен косопад това се случва рядко, пише ТАСС.

Какво е телогенен косопад?

Телогенният косопад (ефлувиум) е най-разпространената причина, поради която след COVID-19 косата оредява – настъпва нарушение в цикъла на растеж на косата. Смятаме се, че космите на главата растат постоянно, но всъщност това не е така. В по-голяма част от времето космената луковица действително се намира във фаза на растеж (анаген) – косъмът се удължава, но след кратък преходен период (катаген) настъпва фаза на покой (телоген). След това косъмът пада, а на негово място обикновено се появява нов. Като правило целият цикъл отнема няколко години.

Обикновено растат 85-95% от 100 000 косъма. Луковиците на останалите се намират или в катаген, или в телоген. Ежедневно човек губи около сто косъма, тоест едва около 0,1%. Но понякога много повече луковици преминават във фаза телоген. Обикновено тя продължава около три месеца. Когато телогенът завършва, опадат много косми. Тоест това представлява въпросният телогенен косопад.

Какво предизвиква опадането на косата?

Телогенният косопад може да е свързан с най-различни неща: рязко отслабване, оскъдно хранене, раждане на дете, спиране на орални контрацептиви и други промени в нивото на хормоните, хирургически операции, прекарано заболяване, особено съпровождано от висока температура (например COVID-19). Телогенният косопад може да бъде провокиран дори от силен стрес. Възможно е затова по време на пандемии оплаквания да имат дори тези, които са избегнали заразяването с коронавирус. А в трети случаи причината за телогенен косопад не може да се установи.

Механизмите за възникване на телогенен косопад не са ясни докрай. В случая с COVID-19 те вероятно са няколко, тъй като при едни хора косите започват да падат след седмица, а при други – след три месеца или по-късно.

Лекарите и учените, провели споменатото допитване сред пациенти, смятат, че ранното опадане на косата може да е свързано с лошо кръвообращение в космените луковици поради микротромби (тромбите са разпространен проблем при коронавирусна инфекция). Възможно е цикълът на растеж на косата да се нарушава от самия коронавирус или от молекулите, които се изработват от организма за имунен отговор. Също не е изключено опадането на косата да се предизвиква от препаратите за лечение на COVID-19.

Как можем да спрем падането на косата?

Всъщност при телогенен косопад луковицата изпреварва събитията в рамките на един цикъл. При повечето хора цикълът се възстановява от само себе си – необходимо е просто да се почака. Обикновено космите падат в продължение на три-шест месеца, а след това на тяхно място се появяват нови. След още три месеца косата става толкова гъста, каквато е била преди заболяването. Възможно е след COVID-19 възстановяването да става по-бързо: в едно изследване сред повече от 30 участници косите престанали да падат след по-малко от два месеца, а при други – само след 12 дни.

Ако косата продължава да пада по-дълго от шест месеца, най-вероятно причината не е отстранена. Често това е стрес, така че ако сте преболедували COVID-19 и виждате косми върху възглавницата или четката, постарайте се да не мислите и да не преживявате по този повод.

Терапевт, дерматолог или трихолог (специалист по косата) ще ви помогне да изключите другите възможни причини за косопада: лекарства, хормонален дисбаланс, недостиг на някакви вещества. Понякога лекарите назначават препарати, за да стимулират растежа на косата, но по-скоро за това няма необходимост. Не бива да се вземат и витамини без предписание (косата може да пада и от техния излишък).

А ако това не е телогенен косопад?

Всъщност според една от споменатите по-горе хипотези понякога след COVID-19 се развива не телогенен, а анагенен косопад. В научната литература дори е описан един такъв случай, но е възможно диагнозата да е била поставена неправилно. Какъвто и да е случаят, анагенният косопад също спира от само себе си.

При хора, лежали неподвижно дълго време при лечението, може да се наруши кръвообращението на кожата на главата – на мястото на контакта с възглавницата се образува плешиво петно.

И накрая стресът, предизвикан от пандемията, може да ускори загубата на коса при тези, при които косопадът е започнал още преди това. Но да повторим – ако с косата ви всичко е било наред, а след COVID-19 е започнала да пада, то почти със сигурност не си струва да се притеснявате.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес