Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко са океаните на Земята – един, четири или пет?

12 юни 2023, 08:40 часа
Реклама

Водата покрива повече от 70% от нашата планета, а 96,5% от тази вода се намират в океана. Или може би трябва да кажем океаните? Оказва се, че експертите не могат да се споразумеят колко океана всъщност има на Земята, пише Live Science.

Технически има само един Световен океан, тъй като цялата морска среда е свързана по някакъв начин според Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ (NOAA).

Има обаче и четири географски дефинирани океански басейна: Атлантическия, Тихия, Индийския и Северния ледовит океан.

А през 2021 г. National Geographic Society добави още едно ниво на сложност към този спор, като обяви пети океан в студените води около Антарктида – Южния океан.

Океанолози прогнозират бързо спиране на жизненоважно течение в Южния океан

И така, колко океана има на нашата планета – един, четири или пет? Отговорът зависи от това кого питате.

Океаните са най-големите водни басейни в света, въпреки че официалното им определение не е съгласувано. Международната хидрографска организация, която се състои от 98 държави членки, все още не е признала Южния океан, тъй като не е получила пълно съгласие от своите членове.

Докато другите океани се определят от континентите, с които граничат, Южният океан се характеризира със своето течение, което тече от запад на изток и е известно като Антарктическо циркумполярно течение. Това уникално течение, вероятно установено преди 34 милиона години, циркулира води, които заобикалят Антарктида до ширина от около 60 градуса на юг, с изключение на протока Дрейк и морето Скотия. Течението извлича вода от Атлантическия, Тихия и Индийския океан, за да помогне за транспортирането на топлина по света.

Ветровете в този регион допринасят за феномен, наречен ъпуелинг, при който студена, богата на хранителни вещества вода се издига до морската повърхност. Попаднала на повърхността, водата поглъща въглерод от атмосферата, преди да потъне обратно надолу. Това прави Южния океан един от най-големите поглътители на въглерод на Земята, е установило изследване на НАСА от 2021 г.

„Това е нещо като големия конектор, който свързва другите океани – казва Франк Нитше, морски изследовател в Земната обсерватория Ламонт-Дохърти в Колумбийския университет, който изучава Южния океан от десетилетия. – Когато National Geographic Society официално призна Южния океан през 2021 г., всъщност не знаех, че това не е наистина официално“, казва той.

Учени откриха интензивни горещи вълни, дебнещи на дъното на океана

Ако различните океани вече са признати от учените, които ги изучават, тогава защо има значение дали даден океан е официално признат, или не? Ренелис Перес, океански изследовател в NOAA, казва, че това може да помогне на хората да разберат морските проблеми в техния регион.

„Ние наистина обичаме да мислим за Световния океан, но е особено полезно да мислим за различни региони и да говорим за повече регионални проблеми – казва изследователката. – Мисля, че е трудно за хората да разберат някои от големите океански предизвикателства, които са глобални по обхват, и хората мислят повече за това, което е в задния им двор.“

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес