Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как са се образували тези странни структури в австралийска пустиня?

20 октомври 2024, 08:01 часа • 637 прочитания

Отправете се към пустинята Пинакълс в Западна Австралия и може просто да си помислите, че сте попаднали на декор от „Междузвездни войни“ с огромно поле от извисяващи се скални шипове, стърчащи от тъмножълтите пясъци. Но въпреки че те определено не са останки от декор на филми, точно как и кога са се образували тези странни структури, отдавна е предмет на дебат.

Може би най-мрачната теория идва с любезното съдействие на хората Юед, които вярват, че стълбовете са ръцете и пръстите на млади мъже, които са били предупредени от старейшините да не навлизат в района, но въпреки това са го направили и в резултат били засмукани в пясъка. Ето защо трябва да слушате бабите си, пише IFL Science.

По-малко призрачни, но също толкова интересни са трите основни теории, представени в научния дебат, като първата е, че карстовите стълбове са се образували от постепенно, но обширно изветряне на варовика Тамала в Западна Австралия. Въпреки че киселинните води (като дъжд) първоначално са направили малки, цилиндрични структури, те са станали по-големи с течение на времето, оставяйки ни Пинакълс.

Барселона и Майорка може да се превърнат в пустиня до 2050 г.

И втората, и третата теория включват растения; едната предполага, че те са резултат от заровени дървесни форми, пълни с богат на калций варовик, който след това е бил изложен от ветровата ерозия, докато другата включва корени, предполагайки, че растенията са натрупали богат на калций варовик в корените си, докато са били живи.

Но ново изследване, публикувано в Science Advances, добавя свое собствено виждане към съществуващите теории – и също така посочва дата за формирането на причудливите стълбове.

tongariro / Pixabay

Според д-р Матей Липар и колегите му, Пинакълс са се образували преди около 100 000 години по време на особено мокра част от историята на този регион. Те успели да определят това от богати на желязо възли върху стълбовете, които действат като геоложки времеви печат.

„Открихме, че този период е бил най-влажният на местно ниво през последните половин милион години, различен от други региони в Австралия и далеч от сегашния средиземноморски климат на Западна Австралия“, казва Липар.

„Изобилието от вода през това време е причинило разтварянето на варовика, образувайки отличителните стълбове на Пинакълс и създавайки идеалната среда за развитието на железни нодули.“

„Изобилието от вода през това време е причинило разтварянето на варовика, образувайки отличителните стълбове на Pinnacles и създавайки идеалната среда за развитието на железните нодули.“

Съавторът на Къртин, доцентът Мартин Данишик от Центъра Джон де Летер, каза, че богатите на желязо нодули действат като геоложки часовници, улавяйки хелий от последователното радиоактивно разпадане на малки количества естествено срещащ се уран и торий.

„Измерването на този хелий осигурява точен запис на това кога са се образували нодулите“, каза д-р Данишик.

Морски пръски отгледали сложни микробни общности в най-сухата пустиня в света

Доцентът Мартин Данишик, допълва, че богатите на желязо нодули действат като геоложки часовници, улавяйки хелий от последователното радиоактивно разпадане на малки количества естествено срещащ се уран и торий.

„Измерването на този хелий осигурява точен запис на това кога са се образували нодулите“, казва д-р Данишик.

Въпреки че това е важно откритие, съавторът на изследването д-р Майло Бархам казва пред ABC News, че много въпроси относно Пинакълс все още остават без отговор, особено по отношение на това какво прави разликата между образуването на колона и това да не се разтваря като варовика около нея.

Дали е случайно, или „има някаква структура отгоре, която предпазва проникването на вода в това парче варовик?“, разсъждава той.

„Това са някои от нещата, които предполагам, че все още трябва да разберем. Има много мистерия, останала в Пинакълс за изследване.“

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес