Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как канабисът вреди на работата?

03 септември 2016, 10:55 часа • 5849 прочитания

Пушенето само на една цигара канабис намалява мотивацията на дадено лице да работи за пари, сочат изследвания.

За първи път учените са потвърдили, че употребяващите канабис, които вдишват малко количество е по-малко вероятно да се изберат задача, която изисква малко повече усилие.

Това повишава опасенията, че продължителната употреба на канабиса може да се отрази на мотивацията на индивида, пише Daily mail.

Ръководителят на изследването д-р Уил Лоън, заяви: "Това е първият път, в който е доказано с подходяща методология, че пушенето на канабис влияе на мотивацията за работа.“

В изследването участват 57 доброволци, разделени в две отделни проучвания.

В първото изследване 17 души, употребяващи канабис, го вдишват през балон и им се дава избор между две задачи, които ще им донесат различна сума пари.

За решаването на по-лесната задача, натичскайки с пръст бутон 30 пъти за 7 секунди, им дава печалба от 50 пенса. Втората и по-сложна задача им дава до 80 пенса до 2 паунда, при решаването и. Втората група повтарят тестовете, само че им се дава да вдишват „плацебо“ канабис.

Ученият Вал Къран казва: „Хората, които пушат канабис е по-вероятно да изберат по-лесната задача.“

Резултатите от опитите показват, че употребявашите канабис доброволци, са не по-малко мотивирани от тези, с плацебото. Но авторите на узследванеот подчертават, че е необходимо да се направят много повече изследвания, преди да могат да се дадат окончателни заключения.

 

Стефани Вакарелийска
Стефани Вакарелийска Отговорен редактор
Новините днес