Изследване: Благодарността подобрява здравето

2445
Изследване: Благодарността подобрява здравето
Снимка: iStock

Бъдете благодарни за това, което имате – това може да подобри физическото и психическото ви здраве. До този извод са стигнали авторите на ново проучване. Хората, които са по-благодарни, имат по-ниско кръвно налягане и сърдечна честота и по-голямо чувство на признателност към другите.

Изследването на учените е установило, че оптимизмът също е свързан с ползи за здравето и психиката, като подобрява качеството на съня и дава повече положителни очаквания и разсъждения. Научната работа е публикувана в списание Emotion.

Изследователите от Мичиганския университет и Калифорнийския университет в Сан Франциско са изследвали тези особености с помощта на мобилно приложение, наречено MyBPLab, с вградени сензори, които измервали кръвното налягане и сърдечната честота на 4825 участници от цял свят, включително САЩ, Австралия , Индия и Хонконг. Предишни изследвания на благодарността и оптимизма включвали лабораторни посещения или сканиране на мозъка за събиране на данни.

Оптичните сензори изпращат различни светлинни вълни през тъканите, за да открият промени в обема на кръвта, а алгоритъмът в телефона се използва за измерване на кръвното налягане.

Респондентите съобщавали за нива на стрес, поведение, свързано със здравето (сън, упражнения, ежедневни очаквания) и за своите мисли три пъти дневно в продължение на 21 дни. Учените оценявали 12 точки, като например „Има толкова много неща в живота ми, за които трябва да съм благодарен“ и „В несигурни времена обикновено очаквам по-доброто“.

Резултатите показали, че благодарността и оптимизмът са положителни психологически склонности, свързани с благоприятни резултати. Както е установило изследването, благодарността подчертава положителните аспекти на деня, докато оптимизмът свежда до минимум отрицателните му аспекти.

„Благодарността ориентира хората към доброто, което им е дарено, докато оптимизмът може да насочи хората към самите себе си, когато се фокусират върху своето собствено конкретно бъдеще“, каза Ейми Гордън, съавтор на изследването.

Получените резултати противоречат на хипотезата на изследователите, че повишеният оптимизъм е свързан с прогнозни реакции и интерпретации на положителни събития. Оптимизмът обаче показвал оценка на неприятностите от най-лошата част от деня - ретроспективен отговор, фокусиран върху негативно събитие, е установило изследването.

Дейвид Нюман, автор на изследването, смята, че силно оптимистичните хора са по-склонни да смятат, че най-лошата им част от деня е била сравнително по-малко неприятна. Освен това оптимизмът е по-добър фактор за качеството на съня, честотата и интензивността на стреса, отколкото благодарността.

„Нашите резултати осигуряват важен напредък в разбирането ни за благодарността и оптимизма, показвайки, че благодарността помага да се подчертаят положителните аспекти на деня, докато оптимизмът функционира чрез минимизиране на негативните аспекти на деня“, заключава авторът на изследването.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Една от най-редките котки в света вече не е застрашена

Доклад: Все повече малки деца боледуват от диабет

Учени: САЩ са заплашени от земетресение от 9 по Рихтер и 30-метрово цунами

Ето как свиренето на музикален инструмент влияе на развитието на мозъка

Ново проучване: Слоновете в Африка се обръщат един към друг с имена, като хората

Епидемия от гняв по света: Полезна, но и опасна

Виждали ли сте някога вулкан да прави това? Удивително ВИДЕО от Гватемала

Лекарство на "Pfizer" срещу рак на белия дроб показва добри резултати

Тоалетна в Русия: Археологическа ценност. Не, имаме си такива на пазара (СНИМКА)

Находка: Откриха тайни помещения под пирамидите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com