Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изобретенията, които убиха своите създатели

06 март 2022, 09:15 часа • 21153 прочитания

От дизайнера, който изчезна с фара, който проектира, до създателя на „Титаник“, който не напусна кораба си. Споделяме само няколко от многобройните печални истории за изобретатели, убити от собствените си творения.

Хенри Уинстенли

През XVII век в Англия живял инженер на име Хенри Уинстенли. Той построил музей на механичните чудеса и също така ръководил "воден театър", който включвал фойерверки наред с други неща. С парите, получени от атракционите, Уинстенли купил пет кораба, два от които се разбили в скалите близо до град Плимът.

Фарът на Уинстенли, модифициран през 1699 г. Public Domain

Вместо да чака правителството да предприеме нещо с тези скали, в които се разбил не един от един кораб, през 1696 г. Уинстенли проектирал масивен фар, който да осветява опасните камъни и получил одобрение. За няколко години инженерът издигнал конструкция от гранит и дърво, закрепена с железни опори към гола скала на няколко мили от брега. Фарът бил висок 115 фута и имал 60 свещи.

И всичко вървяло добре до нощта на 26 ноември 1703 г. Многодневна буря, една от най-силните в историята на Англия, ударила централната и южната ѝ част. Ураганни ветрове и вълни помели фара на Уинстенли заедно със създателя му – и никой повече не ги видял.

Карел Соучек

Чешко-канадският смелчак се прославил през 1984 г., когато станал първият щастливец от 23 години, оцелял при падане от Ниагарския водопад във варел. За него по индивидуална поръчка били разработени пластмасов и метален цилиндър, в който Карел балансирал в единия край, за да го държи изправен, докато пада във водопада. След като Соучек се качил във варела и неговите помощници го бутнали във водата, той се втурнал надолу по течението със скорост от 75 мили в час. Само 3,2 секунди по-късно той бил в подножието на водопада, насинен, но триумфиращ.

Но нещата се объркали няколко месеца по-късно, когато в нов варел по собствен дизайн той уредил да бъде хвърлен от куполния покрив на стадион Astrodome в Хюстън в басейн с вода. Когато Карел бил пусна, неговата капсула се претърколила в грешна посока и паднала от 55 метра височина, приземявайки се в ръба на басейна. По-късно Соучек починал в болницата.

Хорас Лоусън Хънли

По време на гражданската война в САЩ съюзническият флот блокирал южните пристанища, а правителството на Конфедерацията обявило награда от 50 000 долара за всеки, който потопи кораб на Съюза. Инженер от Конфедерацията на име Хорас Лоусън Хънли приел предизвикателството. В град Мобил, Алабама, Хънли работил върху два прототипа на подводница, които претърпели неуспех, но третият му опит, наречен H.L. Hunley, доказал стойността си, като потопил стар кораб по време на демонстрация. При по-късни изпитания обаче петима души загинали, когато лодката се напълнила с вода и потънала.

Рисунка на H.L. Hunley от 1900 г. Public Domain

Това не спряло Хънли. Той събрал нов екип и продължил изпитанията. По време на стандартно учение на 15 октомври 1863 г. лодката Hunley с нейния изобретател на борда успешно се спуснала под вода. Скоро тя била издигната от пристанището и пусната в експлоатация на страната на Конфедерацията. Hunley наистина станала първата подводница, потопила военен кораб на Съюза, но при това тя потънала сама с целия си екипаж от 8 души на борда заедно с нейния създател.

Томас Андрюс

Томас Андрюс бил управляващ директор на корабостроителницата Harland & Wolff в Белфаст и един от морските архитекти на нейното най-луксозно творение – британския трансатлантически параход „Титаник“.

Андрюс се отправил на първото плаване на кораба, за да наблюдава неговата работа в морето. След като корабът се ударил в айсберг през нощта на 14 април 1912 г., Андрюс изследвал щетите заедно с капитана Едуард Смит и установил, че на кораба му остават не повече от два часа живот.

Томас Андрюс. Public Domain

Разбира се, почти невъзможно е да се провери тази версия, като се има предвид, че и Андрюс, и Смит са загинали, но историята е обрасла с митове за повече от сто години. Говори се, че изобретателят на „Титаник“ е обикалял каютите, за да убеди скептичните пътници да се качат на лодките, знаейки много добре, че има твърде малко места за всички. В крайна сметка той е загинал заедно с „Титаник“, а тялото на Томас Андрюс така и не е било открито.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес