Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ежедневно вдишване на „весел газ“ лишило човек от способността да ходи

03 септември 2022, 10:25 часа • 3405 прочитания

Американски лекари описаха рядък медицински случай в The New England Journal of Medicine. В болницата постъпил пациент със симптоми на тежък дефицит на витамин В12 – нарушена чувствителност и координация на движенията до невъзможност за ходене. Оказало се, че през последните два месеца всеки ден е вдишвал диазотен оксид (известен още като райски газ), който провокирал заболяването. Лечението направило възможно възстановяването на загубените функции.

Експериментите показват, че „веселият газ“ (диазотен оксид, N₂O) може да блокира работата на витамин В12/кобаламин, като изведе от строя и доведе до натрупване на неговата неактивна форма. В резултат на това ензимите, на които този витамин е кофактор, спират да работят. Най-чувствителните последствия от умерения дефицит на кобаламин са нарушение на образуването на фосфолипиди, които са критично важни за проводимостта на нервните клетки, и нарушение на синтеза на ДНК, към което хемопоетичната система е най-чувствителна. Обратимата дегенерация, причинена от дефицит на витамин В12, засяга най-често гръбначния мозък и се нарича фуникуларна миелоза.

Може да се предположи, че с увеличаването на развлекателната употреба на диазотен оксид трябва да се увеличи и броят на случаите на неговата невротоксичност, но засега няма такава статистика. Един такъв случай е описан от невролозите Джоузеф Юн и Джошуа Клайн от болници в Ню Йорк и Бостън.

32-годишен мъж постъпил в болница поради нарушена координация на движенията до неспособност да ходи. Всичко започнало с неприятно изтръпване на ръцете и краката, както и лека нарушена координация след две седмици ежедневно вдишване на „весел газ“. Месец по-късно пациентът престанал да ходи поради невъзможност да координира движенията на краката и чак две седмици по-късно потърсил помощ.

Въпреки изразените нарушения на вибрационната чувствителност и проприоцепцията, чувствителността към болка и подвижността на крайниците били запазени (това е типично за поражение на гръбначния мозък при дефицит на витамин В12). Лекуващите лекари се усъмнили в дефицит на витамина, а анализът показал, че нивото му е намалено над два пъти под долната граница на нормата. При пациента не били открити други възможни причини за такъв сериозен дефицит на витамина. Нямало и признаци на продължителен дефицит (многомесечен дефицит води до възникването на анемия).

Изследване с ядрено-магнитен резонанс показало поражение в част от бялото вещество на гръбначния мозък, което обяснявало клиничната картина. В резултат била поставена диагнозата подостра миелодегенерация, причинена от диазотен оксид. Лечението се състояло в попълване на дефицита на витамин В12 и спиране на употребата на „весел газ“. След това симптомите постепенно изчезнали и месец по-късно пациентът отново можел да ходи самостоятелно.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Опасностите от райския газ обсъдиха на дискусия в Костинброд (СНИМКИ)

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес