Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Древно "нещо" озадачава учените повече от век

27 февруари 2023, 08:40 часа
Реклама

Поради липсата на материал от далечното минало палеонтолозите понякога трябва да правят „научни закрития“, тоест да се откажат от описаните по-рано живи същества. Така се случило с Brooksella – привиден фосил на животно на 500 милиона години, който се оказва просто минерал, странно образувание от силициев диоксид.

Работата на палеонтолозите не е лесна. Те са принудени да предприемат експедиции до различни точки на земното кълбо и там да извличат останките на древни организми от понякога капризни скали. В ръцете им често попада само малка част от систематичните групи – поради непълнотата на фосилните записи – и това, което получават, обикновено са само силно повредени фрагменти.

Кладенецът на Мама Шиптън превръща всичко в камък

Всичко това неизбежно води до грешки и несъответствия и понякога, както в случая с палеодикцията, въпросът е радикален: дали това странно парче скала някога е било живо?

Нова публикация в PeerJ е точно за това. В центъра на нейното внимание не е нов фосил – Brooksella sp. Той е открит в скали от камбрийската епоха в Съединените щати през 1896 г. Оттогава, в продължение на повече от сто години, той се радва сред палеонтолозите на репутация като проблемен.

Различни видове Brooksellа Morrison R. Nolan et al. / PeerJ, 2023

Brooksellа е нещо триизмерно: от центъра към краищата на заобленото ѝ тяло се отклоняват пет лъча, поради което тя напомня или на морска звезда, или на колело със спици, но най-много на кексче с дупка в средата. Предполагало се, че тази дупка е уста.

Отначало Brooksellа била смятана за медуза (описана като Brooksella alternata), след това – за ровещ се червей, водорасло с подут талус и стъклена (силициева) гъба. Някои смятали, че Brooksellа са просто вкаменени мехурчета или дори само следи от храната на някакъв древен организъм, а не самият организъм.

Хобитът от остров Лусон доживял до 31 години

Сега обаче мистерията на Brooksellа, изглежда, е разкрита, и то доста прозаично. Новото изследване, базирано на химичен анализ, радиография и микро магнитен резонанс, показало, че Brooksella sp. по-скоро не е жив организъм, а просто псевдофосил, странно образувание (конкреция) от силициев диоксид. Същият силициев оксид, от който се състои обикновеният речен пясък, освен може би с примес на калцит и органични остатъци.

В изследваните проби не били открити нито структури, характерни за скелета на стъклените гъби, нито нещо, което да говори за растежа на това образувание като живо същество. Като цяло тази „лъжлива вкаменелост“ не се различава по нищо друго освен по причудливата си форма от подобни на нея конкреции от силициев диоксид, които и в камбрийския период, и сега, могат да се образуват сами, без никаква помощ от живи организми.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес