Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Човечеството е загубило 200 млн. години живот

19 февруари 2021, 10:31 часа
Реклама

Човечеството е загубило милиони години живот заради пандемията от коронавирус. Това се казва в изследване на испански учени от университета Помпеу Фабра, публикувано в сп. Scientific Reports.

Използвани са данни от броя загинали от COVID-19 в 81 страни. Учените сравнили разликата между възрастта, когато човек е починал от COVID-19 със средна продължителност на живота в силно пострадалите страни.

Експертите са използвали метод, наречен "Загубени години живот"(YLL), с помощта, на който се оценява средния брой години, които човек може да живее, ако не умре преждевременно.

Но специалистите отбелязват, че изследването отчита броя години, загубени в резултат на смърт, косвено свързана с COVID-19. Все пак те уточняват, че починалите от сърдечно-съдови и други хронични заболявания също са загубили повече години живот заради пандемията. 

Най-пострадалата в това отношение страна е Непал - там жителите са загубили средно 26 години живот.

Най-облагодетелствани в това отношение са страни като Белгия, Дания, Люксембург, Словения, Швеция, Швейцария, където на една смърт от COVID-19 хората са губили десет годени живот.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес