Атлантида на Тихия океан. Как науката пренебрегна цял континент

17718
Атлантида на Тихия океан. Как науката пренебрегна цял континент
Снимка: M. Justin Wilkinson, Texas State University, Jacobs Contract, NASA-JSC

Учени твърдят, че Нова Зеландия е само малка част от огромна отломка от Гондвана, почти напълно скрита в океана. През последните години, благодарение на морски експедиции и сателитни данни, те не само построили подробна карта на осмия континент - Зеландия, но и обяснили рязкото му потъване под водата.

Разпадането на Гондвана

Преди стотици милиони години на Земята е имало гигантски суперконтинент, наречен Гондвана, който обединявал Африка и Южна Америка, Антарктида и Австралия. Постепенно под въздействието на процесите във вътрешността на планетата Гондвана се разпаднала. Преди около 80 милиона години, в периода креда, когато динозаврите все още бродели по земята, източният край на суперконтинента претърпял мощно разтягане, той буквално бил разкъсан на блокове: Антарктида, Австралия и най-източната част – Зеландия.

ОЩЕ: Неуловимата Зеландия. Невидимият осми континент действително съществува

За осмия континент геолозите говорят от XIX век. За него сочели древни скали на островите Нова Зеландия и съседните архипелази, характерни именно за континентите – шисти, гранити, грейваке (много твърди пясъчници).

В статия от 2003 г. новозеландският учен Ник Мортимър, който посвещава живота си на изследване на този регион и доказване на съществуването на осмия континент, пише, че експедиции са вдигнали континентални скали от морските плата Кембъл и Чалънджър, разположени от двете страни на Нова Зеландия. Това позволило грубо да се очертаят границите на блока и да се оцени неговата площ.

Карта на континента Зеландия. В светлосиво е отбелязана потъналата му част. Изображение: University of Tasmania

Откриването на Зеландия

До 95 процента от Зеландия са скрити под водата. Учените са събирали данни от морски експедиции и спътници в продължение на много години и най-накрая са реконструирали картина на този участък от земната кора.

През 2014 г. Мортимър и неговият колега Хамиш Кембъл издават книгата „Зеландия: Ние открихме континента“, а няколко години по-късно статия на голям екип от автори в GSA Today с подробни доказателства предизвиква световна сензация.

„Зеландия е пример за това как може да се пренебрегне нещо голямо и очевидно. Въз основа на голямо количество данни, получени главно през последните две десетилетия, ние установихме, че Зеландия – това не са морски острови, а цял континент с площ от пет милиона квадратни километра“, пишат учените. Зеландия е сравнима с Индия, която също е била част от Гондвана. Това е най-младият и тънък континент.

В Зеландия има равнини, планини, плата, падини и шелфове. Само че всичко това е под вода. Континентът е отделен от Австралия от Тасманово море, което е запълнило голям разлом-рифт в земната кора, спрял преди около 50 милиона години. По такъв начин Зеландия е най-младият континент на планетата.

ОЩЕ: Земята ще стане необитаема за бозайници след формирането на нов суперконтинент

Най-древните открити тук породи са се образували преди половин милиард години. Изследователите се надяват да намерят и по-стари, като на другите континенти. Континентите са много древни блокове от земната кора, съставени от многократно преработени гранити и гнайси, покрити отгоре с дебели слоеве седиментни скали. Дебелината им е 30 – 45 километра. Те сякаш се носят в средата на млади, тежки и тънки базалтови плочи.

Зеландия е около три пъти по-тънка. Въпреки че според геофизичните данни на някои места дебелината достига 30 и дори 40 (на Южния остров на Нова Зеландия) километра, средно – 18 километра. Тази странност е обяснена от руски учени. В статия, публикувана в Doklady Earth Sciences, те анализирали данни от сондажи и стигнали до извода, че след отделянето от Австралия, Зеландия например е била много по-малко потопена и дори засушлива.

Авторите обръщат внимание на приликата с хребета Ломоносов в Северния ледовит океан, който се смята за продължение на Евразия. Там има същата тънка основа и три до четири километра под вода.

„Двете области дълго време са били разположени близо до морското равнище, а след това са претърпели бързо потъване на големи дълбочини“, отбелязват учените. Ако става дума за океанското дъно, то рязко потъване и изтъняване би последвало силно разтягане на земната кора – с около 30 процента. Но в случая със Зеландия и хребета Ломоносов е действал друг механизъм – уплътняване на породите на кората в литосферния слой поради проникването там на мантийни течности. Това може да обясни дълбоките падини в Мексиканския залив, Каспийския регион и северната част на Баренцово море.

Карта на осмия континент

За геолозите съществуването на осмия континент е практически решен въпрос, а дали географите го признават и ще включат в учебниците, не е толкова важно. Главното е да се проучат регионът и неговата история в детайли. За това помагат морските експедиции, които вземат проби от голяма дълбочина и внимателно ги анализират.

ОЩЕ: Кой е най-големият континент? А най-малкият?

Карта на изследването на Зеландия по време на морската експедиция. Изображение: International Ocean Discovery Program, JOIDES Resolution Science Operator

В нова статия Мортимър и колегите му завършват подробна геоложка карта на континента и успяват да опишат по-точно разпадането на Гондвана. Според тях преди около 100 милиона години обединените Австралия и Антарктида са се разделили, докато Зеландия все още е била свързана със Западна Антарктида. Те се разделили за около две десетки милиона години, което довело до силно изтъняване на основата на континента и потъването му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Една от най-редките котки в света вече не е застрашена

Доклад: Все повече малки деца боледуват от диабет

Учени: САЩ са заплашени от земетресение от 9 по Рихтер и 30-метрово цунами

Ето как свиренето на музикален инструмент влияе на развитието на мозъка

Ново проучване: Слоновете в Африка се обръщат един към друг с имена, като хората

Епидемия от гняв по света: Полезна, но и опасна

Виждали ли сте някога вулкан да прави това? Удивително ВИДЕО от Гватемала

Лекарство на "Pfizer" срещу рак на белия дроб показва добри резултати

Тоалетна в Русия: Археологическа ценност. Не, имаме си такива на пазара (СНИМКА)

Находка: Откриха тайни помещения под пирамидите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com