Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Археолози, изглежда, откриха Льобаа – сапотекската Земя на мъртвите

02 юли 2023, 07:50 часа
Реклама

Археологически екип от проекта Льобаа потвърди съществуването на огромен сапотекски подземен комплекс в своето изследване на подземния свят на археологическия обект Митла. (ВИЖТЕ ОЩЕ: Археолози изследват подемния свят на Митла – "Мястото на мъртвите"

Митла е археологически обект, свързан с културата на сапотеките, разположен в долината Оахака в съвременния щат Оахака в Южно Мексико. Сапотеките го заселват за първи път през класическия период (100 – 650 г. сл.Хр.), след като се развиват от укрепено село в голям религиозен център, пише Arkeonews.

Сапотеките вярвали, че Митла служи като врата между света на живите и света на мъртвите и тук погребвали своя елит. Смята се, че името Миктлан на науатъл, което означава „място на мъртвите“ или „подземен свят“.

Отдавна се смята, че древните сапотеки са построили масивен и сложен лабиринт от камери и проходи под монументални каменни конструкции, открити в археологическия обект Митла в южния мексикански щат Оахака. Целта на тази система от тунели в крайна сметка е да отведе до Льобаа, входа към сапотеканския подземен свят, или Земята на мъртвите.

В рамките на ново изследване, проведено от проекта Льобаа с подкрепата на Националния институт по антропология и история (INAH) на Мексико, изследователите стартирали проект за проучване в Митла през 2022 г.

Археолози частично разшифроваха мистериозно послание на сапотеките

Техните изследвания разкрили интересни подробности за различните подземни съоръжения, разкривайки важна информация за духовната Мека, построена от и за сапотеките, заселили Южно Мексико в предколумбовата епоха.

Изследователите използван геофизични техники за разузнаване, за да потвърдят съществуването на неоткрити преди това подземни камери и проходи под Митла.

Използваните технологии включват георадар (GPR), електрорезистивна томография (ERT) и сеизмична шумова томография, всяка от които използва електромагнитни емисии, за да проникне в повърхността на земята и да генерира изображения на това, което се намира от другата страна на тази физическа бариера.

Изследователите създали съставни 3D модели на подземния свят, открит точно под повърхността в Митла.

Изводите от геофизичните проучвания недвусмислено потвърждават наличието на множество подземни камери и тунели, криволичещи през земята под комплекс от структури, известни като Църковната група (има пет комплекса надземни структури в Митла, единият от които включва католическа църква, построена в края на XVI век).

Изследването е обхванало и области под Двореца на колоните – най-сложната сграда на обекта. Тук сканирането е предоставило информация за най-ранните етапи на строителството на сградата.

Изследователите ще продължат да изучават резултатите от първоначалните си проучвания, търсейки подробности, които може да са били пропуснати по време на първия анализ.

ОЩЕ: Изгубен град на маите е открит дълбоко в джунглите на Мексико

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес