Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 урока от древни цивилизации за поддържане на домовете хладни в горещ и сух климат

07 септември 2024, 10:02 часа • 19527 прочитания

Модерните сгради са склонни да приемат електричеството и климатизацията за даденост. Те често имат стъклени фасади и прозорци, които не могат да се отварят. И когато токът спре за дни по време на гореща вълна, както се случи в района на Хюстън през юли 2024 г. след урагана Берил, тези сгради могат да станат непоносими.

И все пак в продължение на хилядолетия цивилизациите са знаели как да приютят хората в горещ и сух климат.

С повишаването на глобалните температури проучванията показват, че опасно горещите лета като тези през 2023 и 2024 г. ще стават все по-чести, а интензивните бури могат да доведат до повече прекъсвания на електрозахранването. За да се подготвят за още по-горещо бъдеще, дизайнерите днес могат да се поучат от миналото.

Шумерите: съхраняване на хладина

Шумерите са живели преди около 6000 години в горещ и сух климат, където сега е Южен Ирак. Дори тогава те са имали техники за управление на топлината.

Археолози, изучаващи останки от месопотамски градове, описват, че шумерските сгради са използвали дебели стени и малки прозорци, които могат да намалят до минимум излагането на топлина и да поддържат ниски температури на закрито.

Строят, а после горят: Тайната на древна цивилизация до нашите земи

Шумерите са изграждали своите стени и покриви с материали като кирпич или кал, които могат да поглъщат топлината през деня и да я отделят през нощта.

Те също така строили сградите точно една до друга, което намалявало броя на стените, изложени на интензивната слънчева радиация. Дворовете били малки, а тесните улици осигурявали сянка през целия ден и позволявали на пешеходците да се движат удобно из града.

Древни египтяни: овладяване на вятъра

Древните египтяни също използвали материали, които могат да предпазят от топлината. Дворците били направени от камък и имали дворове. Жилищните сгради били изградени от глинени тухли.

Също така много от хората имали номадско поведение в домовете си, за да избягат от жегата: използвали за спане терасите на покрива, които били по-хладни през нощта.

За охлаждане на сградите египтяните разработили уникална технология, наречена мулкаф, която се състои от високи отвори в стените, обърнати към преобладаващите ветрове. Тези отвори улавяли вятъра и го насочвали надолу, като по този начин помагали за охлаждане на сградата. Влизащият вятър създавал циркулация на въздуха, която помагала за извеждане на топлината през други отвори.

Принципът на мулкаф можел да служи за охлаждане и на по-големи пространства. Известен като уловител на вятъра, той и сега се използва в сгради в Близкия изток и Централна Азия, което ги прави удобни без климатик, дори през много горещи периоди.

Древните пуебло: работа със слънцето

Цивилизации на други континенти и в други времена са имали подобни стратегии за живот в горещ и сух климат и са разработили и свои собствени уникални решения.

Без царе и владетели. Индската цивилизация процъфтявала без управници

Пуеблоанците в днешния югозапад на САЩ са използвали малки прозорци, материали като кални тухли и скали и са проектирали сгради с общи стени, за да минимизират навлизането на топлина.

Скалните жилища на древните пуебло в Меса Верде предлагали защита от стихиите и поради своята ориентация - и защита от пряко слънце през лятото. Judson McCranie / CC BY-SA 3.0

Те разбирали и значението на слънчевата ориентация. Древните пуеблоанци изградили цели общности под надвисналите на юг скали. Тази ориентация гарантирала, че техните сгради са засенчени и остават по-хладни през лятото, но получават слънчева светлина и излъчват топлина, за да останат по-топли през зимата.

Техните потомци възприели подобна ориентация и други стратегии за градско планиране, а кирпичените домове все още са често срещани в югозападната част на САЩ.

Халифати: използване на всяка капка дъжд там, където падне

Съвременното управление на водата също рядко е проектирано за сух климат. Инфраструктурата за дъждовна вода е създадена, за да отвежда оттока от дъждовни периоди далеч от града възможно най-бързо. И все пак същите градове трябвало да доставят вода за хората и градините, понякога от далечни източници.

През осми век халифатите в сухите земи на Северна Африка и Южна Испания проектирали своите сгради с техники за събиране на дъждовна вода. Оттокът от валежите се събирал по целия покрив и се насочвал към цистерни. Наклонът на покрива и подът на двора насочвали водата така, че да може да се използва за напояване на растенията в дворовете.

Съвременната Мендоса (Аржентина) използва този подход за напояване на растенията и дърветата по великолепните градски улици.

Маите: улавяне на дъждовна вода за по-късно

В градски мащаб хората също събирали и съхранявали дъждовна вода, за да издържат на сухия сезон.

Древният теотиуакански град Сочикалко и много градове на маите в днешно Мексико и Централна Америка са използвали своите пирамиди, площади и акведукти, за да насочват дъждовната вода към големи цистерни за бъдеща употреба. Растенията често се използвали за почистване на водата.

Днес учените проучват начини за съхранение на дъждовна вода с добро качество в Индия и други страни. Събирането на дъждовна вода и зелената инфраструктура вече са признати за ефективни стратегии за повишаване на градската устойчивост.

Да използваме тези уроци

Всяка от тези древни култури предлага уроци за поддържане на прохлада в горещ и сух климат, от които модерните дизайнери могат да се научат днес.

Коя е най-дълго съществувалата цивилизация

Някои архитекти вече ги използват за подобряване на дизайна. Например сградите в Северното полукълбо може да се ориентират така, че да увеличат максимално южното изложение. Прозорците с южно изложение, комбинирани със засенчващи устройства, могат да помогнат за намаляване на слънчевата радиация през лятото, но позволяват слънчево отопление през зимата. Събирането на дъждовна вода и използването ѝ за напояване на градини и пейзажи може да помогне за намаляване на потреблението на вода, адаптиране към по-сухи условия и повишаване на градската устойчивост.

Преоборудването на съвременните градове за по-добър контрол на топлината не е лесно, но има техники, които могат да бъдат адаптирани към нови проекти за по-добър живот в по-горещ и по-сух климат и за по-малко разчитане на постоянен климатик през лятото. Тези древни цивилизации могат да ни научат как.

Източник: The Conversation

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес