Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

София има нужда от средства за операция, за да проходи

13 май 2024, 12:29 часа

Софи е родена преждевременно в 29 г.с. в депресивно състояния с тегло от едва 1300 грама. От 5-месечна възраст започва интензивна рехабилитация във Варна и София за предотвратяване на двигателно изоставане. Въпреки редовните посещения в различни центрове, Софи изостава в двигателното си развитие и на 10-месечна възраст е диагностицирана с „Детска церебрална парализа – спастична квадрипареза“. 

Реклама

Сега Софи е на 5 г. и все още няма добър контрол на главата, не може да седи, ходи и обслужва самостоятелно.

Лечение в САЩ

В САЩ са проведени редица консултации с ортопед, невролог, физиотерапевт и логопед в детската болница в Бостън. Още на първия преглед ортопедът установява начална фаза на луксация на двете тазобедрени стави и детето е включено в специална програма за следене на състоянието. Изработени са специални ортези и с цел да се забави започналата луксация и е поставен ботокс на двете крачета . Ефекта от ботокса трае около 5-6 месеца.

След завръщането в България, Софи е редовно проследявана от ортопед. През юли 2023 г. детето е насочено за консултация в Ортопедична болница „Шпайзинг“, Виена, където се потвърди, че Софи е показана за реконструкция на двете тазобедрени стави.

Отказ от НЗОК

НЗОК отказа финансиране на лечението в Австрия затова семейството трябва със собствени средства да заплатим операцията във Виена за едновременна реконструкция и на двете стави. 

Получената оферта за операция на двете стави е на стойност 23 890 евро. В тази сума не се включват разходите за 6 седмици престой, изработване на шини и рехабилитация. Сума, която е непосилна за семейството а Софи.

С голяма надежда и вяра семейството се обръща с молба за помощ. Как може да се включите в кампанията ВИЖТЕ ТУК

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес