Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Малката Стаси може да проходи, но семейството няма средства за рехабилитция

28 август 2024, 11:35 часа • 1830 прочитания

Стаси и нейният брат близнак се раждат в началото на седмия месец. След 2 месеца престой в неонатология са изписани и започват прегледи и посещения при специалисти. С времето става ясно, че Стаси има двигателни проблеми. На 1 година и 6 месеца й е поставена диагноза детска церебрална парализа – спастична хемипареза.

Рехабилитация

Започва активна рехабилитация в България, но в същото време семейството търси варианти и за терапия в чужбина. В Турция Стаси започва да ходи в началото на 2020 г. и освен рехабилитацията успява да мине на преглед и от ортопед, който назначава отпускаща операция на адукторите и поставяне на ботулинов токсин на двете крачета, за да се намали спастичността. През януари 2021 год. турският ортопед установява влошаване на състоянието на тазобедрените стави и на двете крачета, което наложи спешна оперативна намеса.

Операция

В края на месец март детето преминава през 5 часова тежка операция след което беше в гипс за 46 дни. След това редовно посещава Турция за рехабилитации. Миналата година отново е подложена на операция за сваляне на имплантите от първата интервенция. За тези 3 г. напредъкът, който е постигнат е голям и всичко това благодарение на финансовата помощ на много добри хора.

Средства

За съжаление средствата, събрани малко по-малко се изчерпват и днес семейството отново има нужда от подкрепа.

Повече за кампанията и как да се помогне може да видите ТУК

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес