Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4-годишната Боряна се бори с детски аутизъм, как да помогнем

15 юли 2024, 12:15 часа • 2003 прочитания

4-годишната Боряна е диагностицирана с детски аутизъм. Раждането на детето е протекло с усложнения, заради влошаване на тоновете е приложена вакуум екстракция, а Боряна се ражда 4400 г.

Диагнозата 

С времето майката на Боряна започва да забелязва, че децата на възрастта на дъщеря ѝ умеят да правят неща, които тя не може, въпреки активните занимания на родителите с детето. Следват и други прегледи, изследвания и консултации. На година и три месеца ѝ поставиха диагноза детска церебрална парализа. Започва рехабилитации - ерго терапия, логопед, работа с психолог, гимнастика и т.н. В рамките на година и половина Боряна коригира походката и започва да пази равновесие

През 2022 година е извършен нов преглед при невролог и тогава е поставена диагнозата детски аутизъм.

Основен проблем

Основният проблем е в умственото развитие на Боряна - комуникацията е базисна и трябва много да се работи върху нея. След дълго проучване на възможните терапии за детето ми, стана ясно, че възможност за значително подобряване на състоянието ѝ може да бъде постигнато чрез регенеративна терапия със стволови клетки.

Лечение

В болница Parks в Нови Сад, Сърбия се прилага този метод, а резултатите от прилагането му са много обнадеждаващи. Сумата за трите вливки, които трябва да направим е 21 600 евро. Първата терапия ще се проведе в края на месец септември, а всяка следваща е в рамките на 30 дни от предходната процедура.

Семейството на Боряна благодари на всеки, който подкрепи тяхната кампания.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес