Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравният министър няма да разпуска обществения съвет за бъдещата детска болница

12 юни 2024, 18:24 часа
Реклама

Служебният министър Галя Кондева няма основание да разпусне Обществения съвет за изграждане на бъдещата детска болница. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването (МЗ), цитирани от БТА.

Реклама

Вчера се разбра, че Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е извикала за снемане на обяснения членовете на съвета Мария Шаркова и Надежда Цекулова. Според тях това е станало след жалба (или сигнал) на дружеството "Търговска лига", което иска да строи частна детска болница в София. Още: "Науми ли си нещо държавата, никой не може да застане срещу нея": Ще я бъде ли този път детската болница?

Припомняме, че решението на кабинета "Главчев" да одобри създаването на частната болница с акцент върху майчиното и детското здраве на територията на София за 120 млн. лв., взето без никакво обсъждане, предизвика гнева на педиатричната общност.

"Изхождайки от функциите, които има Общественият съвет, както и от конструктивните и регулярни срещи между членовете на екипа, министърът на здравеопазването няма основание за неговото разпускане. Основен приоритет на настоящия екип на МЗ продължава да бъде изграждането и ускоряването на процесите за Национална детска болница, както и своевременното уведомяване на обществото за всеки предстоящ етап, за да се гарантира прозрачност в изпълнението на проекта, допълниха от пресслужбата", се казва в позицията на Министерството на здравеопазването.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес