Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Със заповед: Да има по 200 COVID легла във всяка голяма болница (ВИДЕО)

04 ноември 2020, 13:01 часа • 3844 прочитания

Болници, специализирани за лечението на пациенти с коронавирус ще бъдат обособени у нас, а освен това всяко голямо лечебно заведение ще бъде задължено да разкрие по 200 COVID легла. Това ще бъде разписано в нова заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов, предаде bTV.

Новата организация идва на фона на рекорден брой новозаразени и десетки починали с COVID-19 в рамките на ден. Огромно количество са и публично известните случаи, в които линейки обикалят болниците и не могат да настанят пациент в тежко състояние заради липсата на легла в лечебните заведения, отбелязва още телевизията.

Припомняме, че преди дни здравният министър обвини директно болниците, че не са изпълнили навреме заповедта да се подготвят за посрещането на COVID болни.

 

По време на днешното заседание на правителството стана ясно, че и туристическият бранш е в готовност да предостави хотели за настаняването на карантинирани. Такива обекти ще има в цялата страна, посочи вицепремиерът Марияна Николова.

"В този момент е изключително важно да осигурим легла за всеки български гражданин, който има нужда от болнично лечение. Трябва да се действа бързо и решително", написа във Facebook от своя страна министър-председателят Бойко Борисов.

Малко по-късно при представянето на новите линейки за Спешната помощ здравният министър коментира, как ще се реорганизират болниците в София.

Ще се разкриват структури с до 200 легла за пациенти с COVID-19 в Окръжна болница, "София Мед", "Токуда", Александровска, "Пирогов" и Военномедицинска болница.

В Окръжна болница ще бъдат затворени последните етажи от вътрешното отделение. Същото ще стане и в "Токуда". В Александровска болница ще се затворят клиниките по кожни болници. В "Свети Иван Рилски" клиниката по ревматология ще бъде преместена и там също ще бъдат разкрити още легла, поясни проф. Ангелов.

Той съобщи, че ортопедията в Горна Баня също ще бъде реорганизирана.

Още по темата четете в тези материали.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес