Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спешна помощ - София: Сливането на спешните центрове подобри много работата ни

04 януари 2017, 18:45 часа • 3403 прочитания

Сливането на Спешните центрове в София – град и София област подобри изключително много взаимодействието при масови инциденти. Това каза Д-р Георги Гелев, директор на Спешна помощ – София относно това какво се е променило след сливането на Спешните центрове в София – град и Софийска област.

"На първо място се оптимизира щатният състав на вече обединения център. На практика това доведе до намаляване броя на администрацията и увеличаване на броя на екипите", заяви той.

Гелев поясни, че 11 души от обединената администрация са били съкратени заради дублиране на длъжности и са били трансформирани в екипи от лекари и шофьори.

"На второ място се подобри изключително много взаимодействието при масови инциденти“, подчерта той. Като пример за това Гелев посочи верижната катастрофа в тунела на „Витиня“ на автомагистрала „Хемус“. „Там бяха мобилизирани екипи от прилежащите филиали – Етрополе, Правец и Ботевград. От Южната страна бяха два екипа от Елин Пелин. Също така бяха изпратени два екипа от София“, обясни Гелев. „Т.е, когато на такъв терен се случи подобен масов инцидент възможността за мобилизиране на екипи е много по-голям“, поясни той, цитиран от Фокус.

На трето място Гелев посочи оптимизирането на разходите в Спешния център. „Издръжката ни беше намалена в началото на миналата година с 350 000 лева, а приключихме годината с известна икономия. Така че повече от добре е подобно сливане“, заяви директорът на Спешна помощ – София.

Като основни проблеми на Спешна помощ към момента Гелев посочи недостатъчният брой на екипи, които обслужват населението. „Според европейските изисквания би трябвало в обединения център да работят не по-малко от 60, даже в бих казал 80 екипа“, посочи той. „За съжаление все още на този етап не можем да ги достигнем, въпреки всички предприети мерки както от страна на Министерство на здравеопазването, така и от страна на ръководството на центъра“, коментира още д-р Гелев. Той добави, че в обединения център е открит и център за професионално обучение на парамедици. „Във всеки момент чакам да се одобри щатното разписание, което съм дал в края на миналата година за настоящата, където са разкрити на първо време 17 броя места за парамедици“, каза д-р Гелев.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес