Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След 60 дни в болница: Изписват 19-годишния Светослав, пострадал тежко в пожар

14 септември 2024, 01:35 часа • 2423 прочитания

След повече от 60 дни борба за живота на пострадалия в пожарите Светослав Димитров, той ще бъде изписан от УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив.

„Шансовете му за оцеляване бяха нищожни. Сега той ще има възможността да продължи живота си по нормален начин”, заяви доц. д-р Елеан Зънзов, началник на Клиника по пластично-възстановителна и естетична хирургия към УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД.

Състоянието на Светослав от Свиленград, който пострада тежко при гасене на пожара в Сакар планина на 15 юли, е вече добро. В борбата с огнената стихия 19-годишното момче получи над 75% изгаряния по цялото тяло с дълбочина от втора и трета степен.

Под непрекъснатите грижи на специалистите от Клиниката, момчето бе поддържано в съзнание въпреки тежкото и рисково състояние. Лекарите започнаха борба за живота му с поредица от операции, като му бяха осигурени пълно обезболяване и медицинска грижа през целия близо двумесечен престой в болницата.

„Ние лекуваме всички болни така, както се грижим за най-близките си хора. Светльо претърпя много – 10 хирургични интервенции с пълна анестезия, преляхме му общо над 140 банки с кръв и кръвни продукти. Шансовете му за оцеляване бяха нищожни. Сега той ще има възможността да продължи живота си по нормален начин.”, разказа доц. Зънзов.

Клиниката по пластично-възстановителна и естетична хирургия се гордее с излекувани вече десетки пациенти с над 50-60 процента изгаряния. Лечебното звено към УМБАЛ „Свети Георги“ е единственото в страната, в което на едно място работят 9 пластични хирурзи и още толкова специализанти, както и екип от анестезиолози и реаниматори.

“Вярваме, че методите ни на лечение са абсолютно адекватни и сравними със световните тенденции. Нуждата от кръв е животоспасяваща и хората трябва да знаят, че дарявайки кръв, те наистина даряват живот на пациентите.“, призова доц. Зънзов и благодари на отзовалите се в кампанията за кръводаряване за Светослав.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес