Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шарков: Готови сме с разделянето на двата здравни пакета

15 април 2016, 21:01 часа • 2022 прочитания

Министерството на здравеопазването е готово с критериите за разделяне на двата здравни пакета на основен и допълнителен. Това обяви заместник-здравният министър Ваньо Шарков пред националното радио.

Той посочи, че за всяка клинична пътека от допълнителния пакет са предвидени различни срокове за планиране на лечението:

"Допълнителният пакет включва лечение на диагностицирани вече заболявания или състояния, които не водят до непосредствена заплаха за живота или трайно увреждане на здравето и при които медицинските дейности могат да бъдат планирани във времето без опасност от влошаване на състоянието, степента или стадия на развитие на болестта".

"Изрично разписваме текстове, с които казваме, че планирането на медицинските дейности в този допълнителен пакет може да бъде извършено, след като са изпълнени следните изисквания – да имаме поставена диагноза, която да дава основание този пациент да бъде плануван за лечение за определен период от време, както и да има обективна медицинска оценка на здравословното състояние на пациента, а също и да бъде предоставена на здравноосигуреното лице достъпна информация относно сроковете за планов прием, която да дава възможност за вземането на информирано решение от самия пациент", каза още Шарков.

По думите му министерството е предвидило този период на отлагане да бъде различен, защото в някои от случаите не е необходимо пациента да чака два месеца, а в други вероятно може да бъде и по-дълъг периодът. За всяка една клинична пътека ще бъде допуснато да има различен период от време, а не да бъде един.

Критериите ще бъдат включени в закон, както следва от решението на Конституционния съд. Разделянето на пакетите ще влезе в сила от 1 април следващата година.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес