Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НЗОК измисли абсурден начин да спести загубени милиони за химиотерапия

11 април 2017, 13:38 часа • 3789 прочитания

1 милион лева, дадени за лекарства срещу рак, всеки месец отиват на боклука, смята Здравната каса (НЗОК). Причината – препаратите за химиотерапия се използват частично, а не напълно. Мерките, които взе Касата обаче разбуниха духовете сред лекари и пациенти.

Препаратите за химиотерапия са в течен вид. Често лекарството е много нетрайно - издържа само няколко часа, което обуславя невъзможността съдържанието на отворен флакон да бъде запазено. Досега Касата е плащала за целия флакон, но вече спира да го прави. По този начин ще се икономисат около 1,5 млн. лв., заяви Димитър Петров, подуправител на НЗОК. Тези пари се губят, защото не се влива цялото лекарството, а остатъкът се изхвърля заедно с ампулата. Затова Касата иска да плаща не на флакон, а на доза.

Дозите се изчисляват въз основа на теглото – 81 кг за мъжете и 67 кг за жените, предаде бтв. За да няма ощетени, се предвижда комбиниране - да се дават флакони така, че пациентите, които ги получават, да тежат съответно по 81 кг за доза за мъже и 67 кг за жени.

При част от лекарствата дозировката се изчислява на квадратен метър повърхност на тялото, което изисква и измерване и на ръста. За целта НЗОК е приела, че средният ръст за българките е 163 см, а за българите 175 см.

Лекарите са против новата методика, защото смятат, че с нея болницата трябва да доплаща за химиотерапията на пациент, който тежи повече от 80 килограма. Няма гаранция, че ще е възможно дозировките и килограмите да се комбинират.

За да лекува болните от рак, държавата плаща 300 милиона лева на година.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес