Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НЗОК избрала по-скъпата оферта за пръстовия идентификатор, защото е по-качествена

01 март 2016, 09:30 часа • 3736 прочитания

Избрана е най-скъпата оферта за електронен идентификатор, защото спечелилата фирма е получила максимален брой точки за техническото предложение. Това обяви подуправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Иванка Кръстева.

Кръстева признава, че спечелилата фирма е предложила 4 пъти по-висока цена от фирмата, класирана на второ място, но уточни, че първата фирма е получила максималния брой точки за технически параметри – 65, а втората е получила минимален брой точки. В заданието цената е имала по-ниска тежест от техническите параметри, допълни подуправителят на касата пред bTV. Цената на харесаната оферта е от над 400 000 лева.

"Има комисия в Здравната каса, аз не мога да дам отговор на това защо е избрана най-скъпата оферта. Ако няма адекватен отговор, то аз си запазвам ролята за промяна. Комисията трябва да даде публичен отговор иначе това ще бъде поредната обществена поръчка, която може да бъде спряна", заяви вчера (29 февруари) министърът на здравеопазването Петър Москов.

Кръстева обясни още, че новата система няма да снема пръстов отпечатък – няма да прави снимка на специфичните гънки на пръстите, а ще прави индивидуален цифров код на база три произволни точки на пръста. По думите на здравния министър Петър Москов кодът е еднократен и данните няма да се пазят. Всъщност кодът бил свързан с ЕГН-то ни и данните ни в НАП.

Фирмата, класирана на второ място, има 10-дневен срок от 26 февруари да оспори избора на касата пред Комисията за защита на конкуренцията.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес