Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма потвърден случай на коронавирус в България, има опасения за броя на болничните легла

05 март 2020, 08:06 часа • 4963 прочитания

Всички проби, които са изследвани за коронавирус през последното денонощие, са отрицателни - 12 в Националната референтна лаборатория, 12 във ВМА и 3 във Варна. За денонощието във ВМА са приети 11 души, на които ще бъдат правени тестове, освободени са двама - след карантина, очаква се днес (5 март) да бъдат освободени още трима. Това заяви началникът на Щаба за коронавируса генерал-майор професор-доктор Венцислав Мутафчийски.

Мутафчийски каза, че вече има доста заети легла по инфекциозни болници и изрази опасение от недостиг на легла. Затова днес ще се прави "разбор" - по области какви са допълнителните ресурси, които ще бъдат отделени за борба с евентуална епидемия от коронавирус.

Началникът на ВМА даде пример за недостиг на легла - 38 пациенти, при 30 легла първоначално в инфекциозната болница там. Ще се закриват отделения заради инфекциозни случаи, каза още Мутафчийски.

Междувременно, учени от Пекинския университет оповестиха нова информация за коронавируса. Те са проучили 103 образеца на COVID-19 и са открили, че той вече е претърпял 149 мутации и е развил два подтипа - тип S и тип L. Вторият е с по-висока степен на заразност и е свързан с епидемията в Ухан. След началото на януари тази година по-агресивният подтип вече не е доминиращ, смятат учените. Типът S e по-близък до този в прилепите, от което следва изводът, че е по-стара версия.

Засега СЗО смята, че коронавирусът се разпространява по-трудно от грипните вируси и може да бъде спрян. Банкнотите могат да разпространяват вируса, съобщи СЗО и съветва да се използват максимално безконтактните плащания. Бил Гейтс обаче се опасява, че новият вирус е истинска заплаха за света, защото е много по-заразен и смъртоносен от други вируси, с които човечеството се е сблъсквало.

Още: "Нови области и общини - в грипна ваканция"

Още: "Нови извънредни мерки заради коронавируса в цял свят, болестта се разпространява"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес