Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Николай Габровски: Резервиран съм към чудесата в медицината, но се случват

11 октомври 2024, 23:32 часа • 1105 прочитания

Винаги съм много резервиран, когато говорим за чудеса в медицината, но е факт, че чудеса се случват, че науката понякога прави стъпки, които променят драстично начина, по който се лекува дадено заболяване. Всъщност всеки ден с усилията, които полагаме, се борим някога да се случи чудо. Това коментира в ефира на БНТ председателят на Българското дружество по неврохирургия чл. кор. Николай Габровски.

Този уикенд в София ще бъде проведен курс на Европейската асоциация на неврохирургичните общества (ЕАНС) по "Ендоваскуларна неврохирургия". По време на форума ще бъдат обучени 35 млади неврохирурзи от специализиран практически курс с ръководител доц. Николай Велинов. Габровски обясни, че сред обучителите ще бъдат някои от най-добрите неврохирурзи в Европа.

Лекарят се съгласи, че България е "донор" на талантливи младежи, които искат да се занимават с наука. Габровски обаче искал да даде и друг пример, затова на събитието ще бъде и проф. Мартин Вечев - създателят на института за изкуствен интелект INSAIT, както и други българи, били успешни на запад, но решили да се върнат тук.

 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес