Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Неплатените здравни вноски трябва да се внесат до края на годината

16 юни 2015, 21:00 часа • 15675 прочитания

Гражданите, които не внесат до края на годината дължимите си здравни вноски за последните години, трябва да заплатят всички дължими вноски за 5 години назад, предаде  „Фокус”.

Промяната в Закона за здравеопазването беше приета с 96 гласа „за”, 19 „против“ и трима въздържали се.

Според сегашното законодателство е в сила толеранс до края на 2015 година. По този начин всеки, който иска да поднови здравните си права все още може да плати вноските си за последните 6 месеца.

Ако правата не бъдат подновени по сегашните правила, то от догодина нередовните ще трябва да платят всички видове невнесени осигуровки за 5 години назад, за да придобият отново право на здравно осигуряване. Такова беше гласуваното предложението на депутатите от Реформаторския блок Шишков и на Петър Славов.

 „Ние се насочихме към хората, които нямат възможност”, каза Георги Гьоков от БСП. Той се обяви против и  заяви, че няма как да се насочват мерките на пук към хората, които не плащат осигуровки.

Днес парламентът гледа на второ четене промените в Закона за здравеопазването. Основната промяна е разделението на здравния пакет - на основен и допълнителен. В първия пакет ще се включват всички социално значими заболявания, причиняващи 95% от инвалидността в България и пациентите няма да заплащат никакви допълнителни средства за лечението, ако са здравноосигурени, а във втория ще се разчита на допълнителното здравно осигуряване и ще има планов прием т.е. листа на чакащите, обясни министърът на здравеопазването Петър Москов.

Депутатите приеха и текст, с който започва поетапно изравняване на здравната вноска на осигуряваните от държавата с минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се. В момента държавата внася в НЗОК здравни осигуровки за децата, пенсионерите, безработните и още няколко социални категории, но не в пълен размер, а на 50% от дължимата от останалите хора сума. Сега от 1 януари, 2016 г. държавата ще осигурява подопечните си на 55% от минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се, и с по 0.5% повече всяка година, докато не се изравни с пълната сума. Това ще се случи през 2026 година.

Беше прието и да се дава право на здравно осигурените пациенти да подават жалби в регионалните служби на здравната каса, когато са недоволни от качеството на медицинската помощ в лечебно заведение, в което са били лекувани, или ако са забелязали, че са отчетени дейности, които всъщност не са извършени. Идеята е при натрупване на сигнали болниците да се санкционират и по всяка жалба да се прави проверка от НЗОК, обясни здравният министър.

Росита Илкова
Росита Илкова Отговорен редактор
Новините днес