Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Недостиг на противогрипни ваксини отчитат в някои градове

08 октомври 2024, 10:20 часа • 298 прочитания

В сезона на гриповете и респираторните заболявания в някои градове на страната има недостиг на противогрипни ваксини. На този фон търсенето на препаратите расте.  

"Според мен говорим за повишаване на интереса на обществото към грипните ваксини. Това е една тема, която търпи положително развитие. Хората търсят вече грипни ваксини, говори се за профилактика", заяви д-р Кремена Пармакова, началник отдел "Заразни болести" към Министерството на здравеопазването, в ефира на БНТ.

ОЩЕ: В очакване на грипа: Кога и как да се ваксинираме?

Все повече хора искат да се ваксинират. Отичта се и четирикратен ръст на цялото население по отношение на достъпа до ваксини. Тази година по програма са осигурени 348 000 ваксини.

Д-р Пармакова уточни, че се спекулира с това, че на децата трябва да се поставя половин доза. "Напротив - и при децата се прилага цяла доза", каза тя. По отношение на назалната ваксина медикът заяви, че бройките на пазара са сравнително малко в сравнение с инжекционните, защото тепърва "проходжа" на българския пазар.

ОЩЕ: Какви грипни щамове ще ни атакуват тази зима?

"В момента на пазара може да се намери една от основните ваксини. Една от ваксините, която по-рано беше доставена почти е изчерпана. Очаква се малка доставка за нея", обясни Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. Бързото изчерпване на ваксините той обясни с това, че точно сега е периодът за ваксинация и това е нормално.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес