Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Науми ли си нещо държавата, никой не може да застане срещу нея": Ще я бъде ли този път детската болница?

06 юни 2024, 13:44 часа
Реклама

"В Бургас вече се изгражда общинската детска болница. В София се очаква до края на годината да изработят концепцията. Светлината в тунела има, но да видим какво ще стане след 9 юни."

Това коментира здравният икономист Аркади Шарков. Припомняме, че след 4 години Националната детска болница трябва да бъде готова и завършена, по думите на служебният здравен министър Галя Кондева

"Въпросът е по какъв начин са предоговорени сроковете. Това са обещания по време на служебно правителство. В момента липсва приемственост, която води до пускане и спиране на самия проект", заяви той за Bulgaria ON AIR и подчерта, че най-ключова е комуникацията с Европейската инвестиционна банка.

Още: Амбициозен план: Детската болница да заработи до май 2028 г.

Шарков коментира още, че това е държавен проект на база обществена поръчка и сумата става много по-голяма, отколкото когато частен субект вади пари от джоба си.

"Той гледа да спести. Чуждите пари се харчат по-лесно. Всяка част на процеса следва да бъде много добре наблюдавана от компетентните органи", посочи здравният икономист и изрази надежда да изпратим представители в чужбина, които да направят добри контакти за колаборация в бъдеще с други болници в ЕС.

Шарков предположи, че голяма част от документите ще бъдат готови до края на годината и изтъкна, че никой не може да застане срещу държавата, когато тя си науми да изгради нещо.

"Имаше казус, когато от Касата излезе информация, че е преполовен бюджетът за лекарствени продукти. Другият казус е, че Конституционният съд обяви лимитите за противоконституционни. На всяко лечебно заведение, завело съответното дело, Касата ще се наложи да изплати от 2019 г. досега дейностите. Тя може да ги пренасрочи за следващи години. Очаква се октомври-ноември да има актуализация на бюджета. Проблемът е, че дефицитът е двоен на резерва, който има в Касата", обясни гостът.

Още: Държавната компания за новата детска болница трупа загуби, а болница няма

Според Шарков няма бюджет, който да бъде разпределен за заплати на протестиращите медици. Бюджетът в края на годината сега не е толкова сигурен, колкото е бил при залагането му в началото, пресметна той.

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес