Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кацаров не слезе да обясни колко хубаво е за децата пред протестиращи медици от болница "Лозенец"

10 декември 2021, 13:29 часа • 2126 прочитания

Лекари, медицински персонал и студенти излязоха на протест срещу решението на здравния министър Стойчо Кацаров, с което Педиатрията се мести в двора на болница "Лозенец" и самата болница почва да изпълнява веднага функциите на Национална детска болница, докато бъде изградена сграда в парка на лечебното заведение.

Протестът започна пред сградата на министерството на здравеопазването. Нито министърът д-р Стойчо Кацаров, който от вчера обясняваше цял ден пред медиите как решението Педиатрията да отиде в болница "Лозенец" е коледен подарък за най-скъпото ни - децата, нито някое друго официално лице слязоха, за да изслушат лекарите.

Анестезиологът д-р Шаламанов остави символичен подарък за отсъстващия Кацаров – предпазна маска с розов цвят.

В протеста се включиха линейки, които надуха сирените си. Медиците скандираха „Оставка!“.

„Безкрайно сме възмутени от арогантното отношение и инсинуациите на министър Кацаров, които той прави. Той ни нарече болница от миналото и анахронизъм. Безкрайно сме възмутени от това отношение“, заяви пред БГНЕС д-р Шаламанов.

Медикът поиска министърът да дойде в „Лозенец“ и да се срещне с пациентите и лекарите, които и в момента се борят за техния живот: "Нека на тях каже дали са анахронизъм или остатък от миналото, включително на хората, които се борят за живота си и не се знае дали утре ще са живи. Ако те оживят и ние им помогнем, това ще бъде въпреки министър Кацаров, а не заради него. Това ще стане благодарение на грижите на нашите колеги".

Според д-р Шаламанов със сливането на двете болници няма да се постигне абсолютно нищо. „Чисто и механично преместване без да се съберат на едно място всички необходими за една детска болница специалисти и т.н. Отново ще бъдем свидетели на разкарване на деца, но този път от болница „Лозенец“ към „Пирогов“ за операция. Дано това не изиграе лошо на някое дете. Ще се хвърлят много милиони за това чисто механично преместване“, каза той.

Д-р Шаламанов постави и въпроса за бъдещето на медицинското образование у нас, тъй като болница „Лозенец“ е негов основен фундамент. Друг голям проблем е, че ще забуксуват трансплантациите.

„700 човека ще останат на улицата. Това ще е реалният резултат от сливането“, подчерта д-р Шаламанов.

Медиците участваха в шествие, което премина през Президентството, Министерски съвет и по „Цар Освободител“ стигна до сградата на Народното събрание.

Още: Намери ли своя дом детската болница - от изоставен строеж до двора на Правителствена

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес