Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Известен наш имунолог: Трета доза ваксина и бустерна доза са различни неща

27 август 2021, 08:05 часа • 8334 прочитания

Нека направим разграничение между трета доза и бустерна доза. При третата доза става въпрос за групи пациенти с имунитет, който не е достатъчно добър поради здравословни причини – хора с различни заболявания, например ХИВ, хора с трансплантация и т.н. (11% от хората с компроментирана имунна система не създават антитела от ваксина срещу коронавирус) Бустерната доза я имаме при нормални, здрави хора, които имат адекватна имунна система. За бустерна доза няма още необходимост, но се мисли за тази перспектива. Това уточни д-р Петър Марков, имунолог и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина.

Опитът дотук показва, че ваксината държи много добре – между 86 и 92% ефикасност (какво е ефикасност, НАУЧЕТЕ ТУК), увери д-р Марков. По думите му пред bTV, не се говори за обновяване на ваксините, защото те работят много добре дори срещу Делта, най-вече срещу смъртност и хоспитализации. "Ваксините не са направени да пазят от заразяване – те пазят от тежко прекарване на болестта и смърт", уточни лекарят, като посочи, че с това се справят перфектно.

В Израел има 7 пъти повече заразени от България, но смъртността в България е по-висока – по-малко болни у нас, повече смъртни случаи, даде пример д-р Марков защо ваксините работят.

Като че ли е за по-силен имунитет е по-добре да се смесят различни типове ваксини, не пречи, но не е категорично ясно. Все още се препоръчва следващата доза ваксина да е от същия тип, от който е първата, смята лекарят.

Не бих очаквал някакъв драстично по-патогенен вариант, но по-заразни варианти – да, направи оценка д-р Марков. Но е риск, ако се съчетаят части от два различни вируса, заразили един човек, призна лекарят.

Еволюцията на вируса трябва да се ограничи и това става през ваксинация и носене на маски. Когато тези мерки не се вземат, идват мерки, които са неудобни и скъпи – ограничаване на активността на обществото, затваряне на училищата, обясни д-р Марков.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес