Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бившият шеф на ВМА: Казаха ми, че Андреева искала пари, за да не уволнява шефове на болници

07 август 2014, 17:15 часа • 46151 прочитания

Бившият здравен министър Таня Андреева е искала пари от шефове на болници, за да не ги уволнява - или поне това гласяха слуховете. Това заяви ексшефът на ВМА и заместник-кмет на Столична община с ресор „Здравеопазване” ген. Стоян Тонев.

Според информацията, която имал Тонев, Андреева искала по 15 или 50 хил. лева, за да не "развърта метлата".

„Безпринципното назначение на членове на борда на директорите на някои болници накара шефовете сами да си подадат оставката, защото за тях беше унизително да вписват като нови членове хората, които тя е предложила. Например ИСУЛ, УМБАЛ „Александровска болница”. Тук нивото на некомпетентност достига опасни размери за самата система. Да не говорим за безумията и опита на Андреева да смени директора на УМБАЛ "Света Екатерина" проф. Начев - един блестящ лекар и ръководител; опитът да смени доц. Димитров, който освен всичко друго е и шеф на работодателите в медицината. Това бяха множество атаки, които освен своята безпринципност и пълна некомпетентност, доведоха и до насаждане на страх и чувство на безперспвепективност в цялата система”, заяви ген. Тонев пред Агенция "Фокус".

„В последния ден на работа на Таня Андреева хората бяха привиквани и бяха карани да подписват нови технически задания, което е абсолютно незаконно. Имам известно съмнение, че смяната в „Пирогов” е свързана със спецификацията на обществената поръчка на шоковата зала в „Пирогов”, тъй като и тя бе сменена в последния ден, което освен моралния момент е и незаконна”, допълни Стоян Тонев.

В последния си работен ден Андреева сменила трима директори и пет директорски борда на големи болници. Става въпрос за "Пирогов”, Онкологичната болница и Плевенската университетска болница. Новият здравен министър Мирослав Ненков вече спря тази заповед и върна обратно шефовете на трите болници.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес