Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравият сън е свързан с 42% намаляване на риска от сърдечна недостатъчност

16 юли 2024, 17:00 часа

Сърдечният мускул остава здрав по-дълго при тези, които спят добре през нощта и са будни през деня. При хората, които спазват здравословен режим на сън, вероятността да развият сърдечна недостатъчност е по-малка, отколкото при тези, които спят лошо. Това показва ново проучване.

Сърдечната недостатъчност е състояние, при което сърдечният мускул не може да изпомпва ефективно кръвта. Тя се развива постепенно в продължение на много години. Основните причини за нея са коронарната болест на сърцето и хипертонията.

Колко сън е твърде много и какво сигнализира

Сърдечната недостатъчност засяга най-малко 26 милиона души по света, като този брой непрекъснато нараства. Съществуват доказателства, че различни нарушения на съня могат да допринесат за развитието на сърдечна недостатъчност. Досега обаче не беше известно как тази патология е свързана с различните мерки за здравословен сън.

Авторите на новото изследване са разработили скала за здравословен сън в предишната си научна работа. Според нея най-здравословният модел е следната комбинация: ранен хронотип ("славейчета"), сън по 7-8 часа в денонощието, липса на безсъние, без хъркане и рядка сънливост през деня.

В новото проучване авторите са изчислили как четири от петте компонента на здравословния модел на сън влияят върху риска от сърдечна недостатъчност. Те установили, че рискът от тази патология е по-нисък:

Колко часа сън са нужни при всяка възраст?

- с 8 % за чучулигите в сравнение със совите;
- 13% за тези, които спят седем до осем часа повече, в сравнение с тези, които спят по-малко;
- 17% при хората без безсъние в сравнение с тези с често безсъние;
- с 34% при хора, които не изпитват сънливост през деня, в сравнение с хора, които често са сънливи.

Хората с най-високи резултати по скалата за здравословен сън са с 42% по-малка вероятност да развият сърдечна недостатъчност от тези с най-ниски стойности.

Здравословен сън: какво представлява той?

Сънят е процес, на който отдаваме почти една трета от живота си. По време на съня тялото се възстановява, а мозъкът пакетира информацията, която е получил през деня. Ако не спите достатъчно - можете да се разболеете, и то бързо и тежко.

Учените са стигнали до заключението, че здравословният режим на сън е свързан с нисък риск от развитие на сърдечна недостатъчност, независимо от известните рискови фактори. Здравословният сън може да бъде важна част от предотвратяването на сърдечната слабост.

За провеждането на това проучване учените са използвали данни на Обединеното кралство. Те са анализирали информация за режима на сън и здравето на повече от 400 000 души.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес