Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 21 август: Лекар: Сложете това в чая, за да запазите антиоксидантите в него

21 август 2024, 10:22 часа

Ако добавите една определена съставка към чая, това ще направи антиоксидантите по-стабилни и способни да се усвояват от тялото.

Независимо дали пиете чай често или рядко, тази напитка има много полезни свойства благодарение на антиоксидантите, съдържащи се в чаените листа. Въпреки това, има едно нещо, което можете да добавите към чая си, за да запазите тези съединения и дори да увеличите ползите им за здравето. Водещи експерти по хранене казват на EatingWell защо трябва да добавите тази съставка към чая си и защо е полезна.

Съставката, която запазва антиоксидантите в чая

Според диетолога д-р Патриция Баннан става дума за лимонов сок. Ако го добавите към чая, това ще помогне за запазването на антиоксидантите в тази напитка.

Здравен съвет за утре, 22 август


Лекар: Това е най-добрият чай за червата 

„Неотдавнашно проучване разглежда ефекта на лимоновия сок върху чая йерба мате (вид чай). Изследователите са установили, че добавянето на лимонов сок и охлаждането на чая повишава неговата антиоксидантна активност. Участниците в проучването също казаха, че харесват чай, приготвен по този начин, повече от обикновения чай. Предишни изследвания показват, че добавянето на аскорбинова киселина (известна също като витамин С, която е една от двете киселини в лимоновия сок) към зеления и черния чай също помага да се увеличи съдържанието на антиоксиданти в чаените листа", казва специалистът и пояснява, че добавянето на лимон към чая може да направи антиоксидантите като катехините по-стабилни и усвоими от тялото.

„По същество лимонът действа като естествен консервант за антиоксидантите в чая“, обяснява специалистът.

Въпреки това, ученият по хранене Тейлър Уолъс казва, че катехините са относително нестабилни в некиселинни среди като тънките черва.

„Както витамин С, така и цитрусовите сокове взаимодействат с катехините, предотвратявайки тяхното разграждане. Добавянето на лимонов сок към чая може значително да задържи големи количества от тези съединения, предлагайки малко повече витамин С във вашата диета“, отбеляза той.

Полезни свойства на чая

Повечето сортове чай съдържат голямо количество жизненоважни за човека аминокиселини. Редовната консумация на чай помага за нормализиране на метаболитните процеси в организма, намаляване на нивото на "лошия" холестерол и ускоряване на процеса на разграждане на мазнините.

Чаят помага за по-бързото извеждане на токсините от тялото. Той също тонизира, но за разлика от кафето, той прави това нежно и постепенно, така че няма енергийни „скокове“ или ускорен пулс. Танините и рутинът, съдържащи се в напитката, помагат за възстановяване на еластичността на съдовите стени и ги укрепват - чаят е незаменима напитка за хора със слаби кръвоносни съдове и атеросклероза. Филохинолът в състава му помага за подобряване на съсирването на кръвта.

Това е чай №1 за подобряване здравето на червата

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес