Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това е най-полезният плод за червата, той сваля кръвното и холестерола

18 септември 2024, 20:26 часа

Сушените сливи се правят от тъмни сортове сливи. Те съдържа много витамини - C, PP, U, B и бета-каротин. Той е важен източник на желязо, фосфор, цинк и други микроелементи, поради което може да се използва при лечение и профилактика на анемия. Сините сливи също са полезни за червата и функцията на стомашно-чревния тракт, споделят специалисти Public News Service.

Ползи от сините сливи за стомаха 

Сините сливи съдържат голямо количество диетични фибри, които помагат на червата да функционират нормално и спомагат за доброто храносмилане. Ако ядете 50 грама сини сливи в продължение на три седмици, честотата на изпражненията ще се нормализира. Поради високото съдържание на калий сините сливи могат да понижат кръвното налягане - поради тази причина те често се препоръчват да бъдат включени в диетата на пациенти с хипертония. Този сушен плод намалява нивата на холестерола в кръвта, насърчава производството на колаген и укрепва костната структура на тялото, съобщава още изданието.

Тези храни са най-големите врагове на червата

Консумацията на сини сливи се препоръчва като здравословна алтернатива на сладкиши и печива. Но този сушен плод съдържа и много захар, така че е по-добре да не се злоупотребява с него. Максималната порция сини сливи за един човек не надвишава 100 грама или 5-6 броя дневно.

Други ползи от сините сливи

Сините сливи съдържат до 20% фруктоза и глюкоза, пектин, витамини А, С, Р, В1 и В2, калий, фосфор, желязо, магнезий, калций и танини и азотни вещества. Сините сливи се препоръчват за редовна консумация при сърдечно-съдови заболявания, стомашно-чревни заболявания и хипертония. Сините сливи насърчават загуба на тегло, тонизират тялото, подобряват състоянието на кожата и нормализират метаболизма.

Отличните бактерицидни свойства на сините сливи се използват за запазване на свежестта на месото. Изданието допълва, че според някои експерти бактериите, съдържащи се в сините сливи, могат да предотвратят заболявания на устната кухина, по-специално кариес. Сините сливи се използват широко в кулинарията и се съчетават добре с месо, риба, ориз и печива.

През зимата, когато тялото ни е отслабено, е необходимо да подсилим имунната система. Сушените кайсии и сини сливи са идеални за тези цели. В допълнение към полезните си свойства, те имат отличен вкус. Консумацията на едно-две сушени плодчета сутрин или вечер предпазва от настинки.

Този плод предпазва сърцето и червата

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес