Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мистичните магнитни бури - Идейките да се справите с тях

21 септември 2024, 06:41 часа

Дните и месеци с повече магнитни бури са изпитание за сериозен процент от хората. В тази статия обаче ще коментираме абсолютно всичко, което ви е полезно, за да се преборите с тях. Както и задължително ще ви разкрием начин, по който да узнаете с прецизност в кой момент ще се появат магнитни бури.

Дали бурите въздействат и на вас?

Има изграден консенсус, че близо 48 % от хората попадат под въздействието на магнитните бури, а в последно време броят им набъбва. Не всички от тях допускат, че личното неразположение, повишената нервност, крехкият сън, физическа слабост и меланхолия, трудност при фокусиране, са породени или подсилени от магнитните бури. Обръщаме внимание на това, че при някои хора различни видове дискомфорт могат да бъдат забелязани два дни по-рано преди избухването на магнитната буря, а при други - в окото на бурята.

Но не изпадайте в паника - със съвсем малки усилия човек би могъл да се адаптира и сведе до минимум реакцията си към магнитната буря, ако придобие първокласни навици и използва различни тактики за справяне със ситуацията. Истината е, че тези навици са изключително подходящи за вас и ще ви въздействат здравословно така, че не само когато се разразяват магнитните бури, а винаги в ежедневието да сте в отлично физическо и психическо състояние. Затова тук ще стане дума за онова, което ви е изключително важно да знаете за магнитните бури и какви техники да прилагате, за да се преборите с тях.

Интересен въпрос: Метеочувствителни ли сте?

В случай, че магнитните бури ви докарват до неприятни състояния, то идват съмненията, че вие принадлежите хората, предразположени към по-изразена чувствителност към времето и неговите промени. Подобно обстоятелство не трябва да ви докарва до отчаяние - всъщност една втора от населението са метеочувствителни.

Какво е най-характерното за тях? За тях има множество изследвания. Tе стигат до едни и същи резултати, които могат да се обобщят така:

Метеочувствителните хора стават жертва на различни промени в менталното състояние, както и физически дискомфорт, когато има резки климатични промени. Смяната на сезоните, прекомерна влажност или прекалена сухота на въздуха, тежките жеги или пронизващият студ, слънчевите изригвания им влияят значително повече, в сравнение с други.

Метеочувствителните хора предимно са малко по-чувствителни от другите и притежават по-ранима психика. Понякога страдат от болезнени усещания в ставите или мускулите при по-сериозна амплитуда на времето. Нерядко имат проблеми със заспиването нощем. В повечето случаи признават, че имат понижена работоспособност, разсеяност и проблемна концентрация. Субективното усещане за задух е често срещано оплакване.

Хроничните заболявания са силно изразени при хората с изразена метеочувствителност. Например ако имате високо кръвно, сърдечни и неврологични проблеми, хормонални дисбаланси - със сигурност промените във времето имат негативно въздействие върху вас . Магнитните бури са мъка за хипотониците - хората с ниско кръвно; те биха могли да изпитват неприятна слабост, трудности при заспиване и проблеми с апетита по време на магнитни бури или други климатични амплитуди.

Ако разпознавате в себе си този тип персоналност, не е време за притеснения: ето какво различни изследователи съветват да направите по време на магнитните бури.

Няколко хитрини, за да облекчите въздействието на магнитната буря?

•Магнитни бури и правилно хранене

Какво ще консумирате в дните на магнитни бури и близките дни около тях, е от изключително значение за начинът, по който се чувствате. Диетата, която е най-доброто оръжие срещу магнитните бури, е всъщност приятна и полезна. Всъщност тя е подходяща за всеки ден и месец, но ако не може да я спазвате непрекъснато, то поне в дните на магнитни бури се придържайте към следните хранителни продукти.

- Добавете към менюто повече плодове, зеленчуци и билки. Изключително уместен вариант са печените ябълки, кайсиите, стафидите. Чудесно оказват влияние на здравето бананите, заради съдържанието на калий.

- От домашните гозби, от варивата сега е най-доброто време за боб и леща. Тези варива действат изключително облекчаващо в дните с магнитни бури.

- Хлябът: Би било добре да е ръжен, защото е пълен с витамините от групата Б, които имат ключово, благоприятно въздействие за нервната система. Опитайте се да не консумирате белия хляб поне в тези дни.

- Чайове и билки: Изборът на билки винаги е широк, но тук ще ограничим до основните. Това са шипка, валериан, мента, глог, мащерка, маточина. Може дори да си направите природен коктейл от няколко билки, които влияят наистина добре.

- Закуската е нещо, което не ви съветваме да изпускате . Направете си нещо с овес. Ако сложите в кашата мляко, внимавайте за това да е нискомаслено.

- Внимавайте с месото, да се похапва риба.

• ТОП навици при магнитна буря

По време на магнитните бури постарайте се да си почивате повече. Каквото и да става, наспивайте се добре - както през нощта, разбира се, така и, ако имате такава възможност, предайте се на лукса на следобедната дрямка.

Разходките са едно от най-важните неща в тези дни, както и чистия въздух. Ако има наблизо парк или най-добре екопътека, сега е най-подходящият момент, в който да се отдадете на тях. Не е нужно разходката да е дълга, но едни разведряващи 30 минути ще са ви напълно достатъчни. Ако не ви е до разходка и предпочитате да си стоите вкъщи, то една съвсем фина гимнастика ще ви се отрази повече от добре и ще ви помогне да редуцирате влиянието на магнитните бури. Минералните бани ще ви повлияят добре също.

Консумирайте в по-малък мащаб, или отстранете пърженото, мазните храни, храните с нишесте, алкохола. Редуцирайте цигарите. Не яжте пикантни и прекалено солени храни.

Освободете се от тежката физическа работа, както и от стреса. Редуцирайте дългия престой пред телевизора, компютъра и телефона. Изключете ги поне час или два преди да заспите.

Половин таблетка аспирин, в случай, че не ви носи болки в стомаха, ще изиграе допълнителна и благоприятна роля в цялостния подход.

Можете да въведете в ежедневните грижи за себе си контрастен душ, тоест да редувате топла и студена вода в банята.

Никак не се препоръчва консумирането на силни чайове и кафета. Енергийните напитки нещо, което не ви е необходимо. Кофеинът пречи по време на магнитните бури, основно заради превъзбудата, която предизвиква.

Сложете спирачка за кратко на важните решения и не прекалявайте с шофирането.

За финал - ето къде да проверите за магнитните бури

Факт е, че в социалните мрежи е наситено с непрекъснати информации за магнитни бури. За съжаление обаче много малко от тях имат общо истината. Съществува един-единствен подход, с който да се информирате за бурите - може да се открие и абсолютно достоверен на страницата на НИМХ на БАН.

Ето тук

.

Петър Георгиев
Петър Георгиев Отговорен редактор
Новините днес