Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тези храни действат като аспирин - те разреждат кръвта

09 октомври 2024, 13:03 часа

Алкохолът, кафето, сладките, солените храни и храните с витамин К сгъстяват кръвта и могат да допринесат за образуването на кръвни съсиреци. Диетологът д-р Мариат Мухина споделя, че алкохолните напитки „обезмасляват“ кръвните клетки, в резултат на което те могат да се слепят и рискът от образуване на кръвни съсиреци се увеличава. Специалистът препоръчва консумацията на храни, които разреждат кръвта - чесън, зехтин, лимон, цвекло.

Храните, които действат като аспирин и разреждат кръвта

„Течливостта на кръвта също се влияе отрицателно от сладките храни. След ядене на сладкиши и торти кръвта става почти като сироп. В случая тя е по-податлива на удебеляване и образуване на тромби“, отбелязва д-р Марият Мухина.

В допълнение, солта, която се съдържа в консервите и колбасите, сгъстява кръвта. Освен всичко друго, кафето има и отрицателен ефект, защото премахва течността от течността, отбелязва д-р Мухина.

Този плод пречиства кръвта и е полезен за лимфните възли

„Яденето на храни с витамин К също повишава риска от образуване на кръвни съсиреци. Той присъства в зеленолистните зеленчуци, като спанак и коприва“, добавя експертът.

За да избегнете проблеми, специалистът посъветва задължително да консумирате храни, които разреждат кръвта.

„Зехтинът и лененото масло, чесънът, лимонът и цвеклото предотвратяват образуването на кръвни съсиреци. Горските плодове също правят кръвта по-течна. Малините също са полезни – съдържат салицилати, така че действат като аспирин”, казва д-р Марият Мухина.

"За да поддържате кръвта си по-течна, също е важно да пиете достатъчно вода. На жените се препоръчва да приемат по 30 милилитра на килограм телесно тегло дневно, а на мъжете – по 35 милилитра", казв специалистът.

По отношение на зехтина той е най-добрият помощник за храносмилателната система. Подобрява дейността на стомаха, червата, панкреаса и черния дроб. Намалява киселинността на стомашния сок и предпазва лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника от ерозия и язви, а също така насърчава тяхното заздравяване. Стимулира отделянето на жлъчка, възстановява функционирането на жлъчните пътища, предотвратявайки образуването на застой и камъни в тях. Подпомага правилното функциониране на червата и отстраняването на метаболитните продукти от тялото.

Този продукт има леко слабително действие. За тези, които страдат от запек и нередовни изхождания, лекарите препоръчват да пият една супена лъжица зехтин сутрин на гладно. В допълнение, зехтинът може да лекува хемороиди в комплексна терапия.

Съдържа голямо количество мононенаситени мастни киселини, а те са естествени имуномодулатори. Те повишават активността на интерлевкините, клетките, които са част от имунната система. Така че зехтинът е не по-малко полезен за имунната система от фармацевтичните продукти.

При продължителна употреба на зехтин, поради подобряване на метаболитните процеси, се възстановява нормалното състояние на кожата, косата и ноктите. Възстановяват се мускулната сила и тонус, имунитетът, както и нормалният клетъчен състав на кръвта.

Тези продукти разреждат най-добре кръвта и пречистват съдовете от съсиреци

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес