Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар посочи какви рискове крие недостигът на този хормон

05 май 2023, 11:00 часа

За добавките с лутеин се говори в контекста на превенцията на заболявания, свързани със зрението, и често се изтъква ценният му принос за женския организъм. Въпреки че името е идентично, две вещества, доста различни едно от друго, отговарят за действието в различни системи на човешкото тяло. За да подчертаем техния принос и въздействие върху здравето ни, си струва да научим малко повече за лутеина. И така, какви са тези две вещества? 

Прогестерон или лутеин?

Лутеинът е общото наименование на прогестерона: хормон, който се намира в организма и се произвежда в яйчниците, кората на надбъбречните жлези и централната нервна система. Той е от решаващо значение за нормалното функциониране на жените и мъжете, като най-често играе важна роля в менструалния цикъл, както и в изграждането на тестисите, което влияе върху производството на тестостерон. Най-големият принос на прогестерона обаче е при зачеването и нормалното развитие на плода.

Контрол на прогестерона

За какво точно отговаря прогестеронът? На първо място той улеснява нормалния менструален цикъл и е от съществено значение за безупречното развитие на плода след зачеването. Освен това присъствието му в организма се увеличава в началото на овулацията и намалява в нейния край.

Ако организмът страда от твърде малко лутеин, могат да се появят симптоми, характерни за менопаузата, като кожни проблеми, раздразнителност и промени в настроението. Разбира се, лутеинът има и важни функции в метаболитните процеси. Благодарение на него се стабилизират нивата на глюкозата в кръвта. Ако организмът не може да се справи с производството на достатъчно лутеин, е по-лесно да се напълнее.

Лекар каза коя е новата норма за хормоните

Прегледи и лечение

Ако имате тревожни симптоми или Вашият лекар има съмнения, обикновено се проверяват нивата на лутеин. Ако е необходимо, се използва медикаментозна терапия, за да се нормализират нивата на лутеин в организма. 

За съжаление, не на всяка жена може да се дава прогестерон, особено ако са налице метаболитни или сърдечносъдови заболявания. Както и при другите хормонални лекарства, могат да възникнат нежелани реакции. Те включват по-специално сънливост, нарушена концентрация, замайване и по-често задържане на течности в организма.

Лутеин за очите

Лутеинът, вещество, което влияе върху зрението, се категоризира като естествен органичен пигмент, който се съдържа в много растителни продукти и млечни продукти. Именно неговото добавяне се споменава, когато започнат проблеми със зрението. Лутеинът е ценен и за предотвратяване, наред с други неща, на макулната дегенерация, която деградира с течение на времето, например поради неправилно хранене или излагане на очите на ултравиолетови лъчи. Вследствие на това зрението се влошава, вижда се замъглено и в екстремни ситуации може да се стигне до слепота. 

Как действа лутеинът?

Пигментът, който се съдържа в растенията, когато се приема допълнително, отива директно в макулата, която се намира в окото, по-специално в ретината. Там се намират рецепторите и колбичките - те отговарят за остротата на зрението, т.нар. централно зрение, и възприемането на реалността с висока резолюция. Лутеинът също така осигурява защита срещу синята светлина, която - макар и естествено срещаща се - може сериозно да увреди здравето.

Какво трябва да знаете за женските полови хормони?

Страхотна защита срещу синята светлина

Синята светлина е естествен компонент, който се среща в слънчевата светлина. Сама по себе си тя не е вредна, ако няма прекомерен интензитет. В естествената си среда тя има благоприятен ефект върху организма, например като регулира човешкия денонощен цикъл. За съжаление синята светлина се излъчва изкуствено, особено чрез екраните на устройства като компютри, телевизори и дисплеи на смартфони. Излагането на очите на синя светлина за твърде дълго време не само влияе неблагоприятно на макулата и води до нейното разрушаване, но и причинява досадни симптоми като сухота на очните ябълки, сърбеж и сълзене, а също така може да предизвика мигренозно главоболие.

Къде може да се намери лутеин?

Лутеинът не се произвежда от организма, затова трябва да се набавя с храната. За съжаление, той не винаги се усвоява добре, особено когато липсват други ценни вещества като витамин Е, С и цинк. Лутеинът се съдържа в много продукти, като сред тях се открояват зелето, нектарините, спанакът, броколите, марулята, тиквичките и тиквата. В по-малки количества се съдържа в граха, боба, морковите и зелето.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес